UEFA

Az új Bajnokok Ligája-kiírással a nagy klubok járnak jól – de még inkább mi, nézők

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. augusztus 30. 12:22

A nagyok jól járnak, a kicsik rosszul, a játékosok meg panaszkodnak. A nézőknek azonban jó lesz az új szisztéma, mert a ronda szörnyszülött sok ínyencséget tartalmaz.

Jó néhány bekezdés kell ahhoz, hogy valaki leírja, hogyan is fog kinézni 2024 őszétől a labdarúgó Bajnokok Ligája lebonyolítása, viszont azzal, hogy megvolt a főtábla sorsolása, talán túl is lehet ezen lépni. Hiszen hamarosan úgyis mindenki a meccsekről fog beszélni, és nem arról (legalábbis 2024 őszén még aligha), hogy ez az eredmény mit fog jelenteni a továbbjutás szempontjából. 

Ronda és finom

Az egyik legismertebb magyar reklámszlogent gond nélkül ráhúzhatjuk az UEFA Bajnokok Ligája vadonatúj lebonyolítására. 

Merthogy csütörtökön megvolt az alapszakasz sorsolása, és ha valaki ránéz a táblára, akkor hamar belefárad a szeme. Szinte átláthatatlan, hogy ki kikkel fog játszani. Nem véletlen, hogy a klubvezetők is fotózgatták a saját csapatukat érintő részt, mert ennyi ellenfelet képtelenség fejben tartani.

De van az úgy, hogy egy ronda „szörnyszülött” mégiscsak sok finomságot tartalmaz. 

  • A 2024-es BL-győztes Real Madrid fog játszani a Dortmunddal (ahogy tavasszal a döntőben), a Milannal és az Atalantával (ahogy a nyáron a Szuperkupa-meccsen).
  • A 2023-as BL-győztes megmérkőzik az Interrel, a Juventusszal és a Paris Saint-Germainnel.
  • Ha pedig a PSG szemszögéből nézzük, akkor a Man. City mellett ellenfele lesz a Bayern München és az Arsenal.

És hogy hol nézhetik élőben ezeket a nem akármilyen csemegéket?
Az RTL+-on, ahol az UEFA Bajnokok Ligája összes idei mérkőzése látható lesz magyar kommentárral. Élőben és az idény végéig visszanézhető formában.

Egyetérthetünk Nagy Viktorral, akit az RTL BL-közvetítései során majd kommentátorként hallhatnak, a csütörtöki Európa-liga-, illetve Konferencialiga-adásoknál pedig műsorvezetőként láthatnak. Ő a Reggeli adásában úgy fogalmazott, az új szisztéma a nézőknek jó lesz, a játékosoknak kevésbé. Ha nem is sokkal, de több meccset kell majd vívniuk az egyébként is kifacsart játékosoknak.


Marcelo Bielsa, a látványos futball (edző)pápája épp a közelmúltban fakadt ki, nem először. Többször is felemelte a hangját a sok mérkőzés miatt, ami összességében szerinte rossz irányba viszi a sportágat.

Ilkay Gündogan 2021-ben, amikor végleg (?) bedőlt a Szuperliga terve (az európai topklubok azon ügyködtek, hogy kiválnak a BL-ből és egy külön bajnokságban indulnak helyette), azt írta ki a Twitterre, hogy bizony az új BL-formátum sem sokkal jobb a focistáknak, mint a Szuperliga. Csak hát velük valahogy senki sem törődik.


Ettől függetlenül annyival nem nő a meccsszám, amennyi miatt valóban indokolt lenne a kifakadás, és nem valószínű, hogy mi, nézők színvonalesést tapasztalnánk. Eddig inkább a válogatott tornák estek áldozatul a nagy igénybevételnek: a 2024-es foci-Eb is a szürke sztárok viadala volt.

A nagyok még nagyobbak lesznek

Akik már megint rosszul járnak, azok persze a kiscsapatok. Ahogy Oliver Kay fogalmazott a The Athleticben: a Bajnokok Ligájával kapcsolatos probléma az Európa-szerte növekvő pénzügyi egyenlőtlenség, nem pedig az új lebonyolítás. 

Megalkottak egy tökéletes rendszert ahhoz, hogy Európa leggazdagabb klubjai még gazdagabbak legyenek. Ez a legrosszabb mindkét világ számára.

Ebben persze nincs nagy újdonság. Lehet, hogy a kilencvenes évek elején még cél volt, hogy kiscsapatok nagy dolgokat érjenek el a Bajnokok Ligájában, de azóta minden az ellen dolgozik, hogy ez bekövetkezzen. 

Már egyre kevesebben emlékeznek rá, hogy eleinte ez nem csak névben volt a bajnokok ligája, hanem valóban csak országos aranyérmesek indulhattak. Aztán szépen lassan eljutottunk oda, hogy a legerősebb bajnokságoknak a negyedik helyezettjei is alanyi jogon főtáblások.

Húsz éve ilyen csapatok voltak az elődöntőben (a Roman Abramovics-féle hatalomátvétel után eleve oda várt Chelsea mellett): Deportivo La Coruna, Monaco, Porto. Na, ehhez hasonló elődöntő garantáltan soha többé nem lesz!

Összefoglalva: a sportélmény garantált

Szóval, aki a kiscsapatok nagy bravúrjait szereti a leginkább a fociban, az alapszakaszban még talán el-elcsíphet egy ilyet, utána már aligha. Olyan akadálypályát állítottak, ami szinte biztosítja, hogy (bár igaz az óriási fociközhely, miszerint nem bankjegyek mérkőznek meg egymással a pályán) 

a kisebb költségvetésű csapatok azért akármeddig ne tudjanak beleszólni a nagyok dolgába.

Annyi rangadó lesz már az alapszakaszban is, hogy a szimpatikus kiscsapatok alapvetően nem is kerülhettek volna tévéképernyőre. Most viszont az RTL Magyarország elhozta a választás szabadságát. Hiszen aki előfizet az RTL+-ra (és rövid ideig még 15 920 forintért – nyolc hónap áráért – lehet megváltani az éves bérletet, utána már csak 33 százalékkal drágábban), bármelyik idei BL-meccset meg tudja nézni, akár élőben, akár (a szezon végéig) utólag, felvételről. Mindet magyar kommentátorral!

A nyitóképen Gianluigi Buffon, a Juventus korábbi kapusa húzza ki a sorsoláson egykori klubja nevét. Fotó: Getty Images

#UEFA#Sport#foci#futball#labdarúgás#bajnokok ligája#sorsolás

Címlapról ajánljuk