Tudomány-Tech

Vigyázat! Kémprogram bukkant fel a Google Play áruházban

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 12:16

Öt olyan alkalmazásban találták meg a Mandrake nevű kémprogramot a Google Play áruházban, amit több mint 32 ezer felhasználó töltött le.

2020-ban fedezte fel először a kémprogramot az áruházban a Bitdefender, de feltehetően már 2016 óta jelen volt a Google Play kínálatában. Most a Kaspersky nevű kiberbiztonsági cég figyelmeztetett, hogy a program új verziója, egy még kifinomultabb és veszélyesebb változat is megtalálható öt olyan alkalmazásban, ami már azóta nem elérhető az alkalmazásáruházban, írta meg a Bleeping Computer.

Az öt érintett program a következő:

  • Astro Explorer by shevabad: 718 letöltés
  • Amber by kodaslda: 19 letöltés
  • CryptoPulsing by shevabad: 790 letöltés
  • Brain Matrix by kodaslda: 259 letöltés
  • AirFS: 30 305 letöltés

A legtöbb letöltést Kanadából, Németországból, Olaszországból, Mexikóból, Spanyolországból, Peruból és az Egyesült Királyságból indították. A Kaspersky arra figyelmeztetett, hogy a Mandrake nagyon nehezen észlelhető, viszont képes hozzáférni a személyes adatainkhoz, rögzíteni és megfigyelni a képernyőt, háttérfeladatokat indítani, fájlokat manipulálni, sőt programok letöltését is képes elindítani, ezáltal hatalmas károkat okozva.

Habár a fentebb említett öt alkalmazás már nem elérhető az Android felhasználóknak, a Kaspersky felhívta a figyelmet, hogy a kémprogram más alkalmazásokon keresztül bármikor a telefonunkra kerülhet.

Annak érdekében, hogy adatainkat megvédjük, érdemes különös figyelmet fordítani arra, hogy milyen alkalmazásokat telepítünk eszközeinkre. Csak megbízható forrásból származó applikációkat töltsünk le, és mindig ellenőrizzük le az alkalmazáshoz tartozó értékeléseket. Ezen felül kerüljük az olyan engedélyek megadását, amik látszólag nem összeegyeztethetők az applikáció alapvető működésével.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#google#google play#mandrake#kémprogram#alkalmazás#applikáció#veszély#letöltés

Címlapról ajánljuk