Tudomány-Tech

Banális hibát találtak a Mars-utazásnál a tudósok

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 19:41

A Mars-utazás ideje hosszabb, vagy megegyezik a gyógyszerek szavatossági idejével. Ha valakinél beüt valami betegség, illetve elhúzódik a küldetés, akkor nagy baj lehet.

A hosszú évek óta tervezett marsi utazás számos kihívás elé állítja a tudósokat, hogy az asztronauták épségben leszálljanak a bolygón. A mikrometeorok, a sugárterhelés, vagy az űrhajó meghibásodása is benne van a pakliban a hvg.hu cikke szerint, de most egy újabb problémára hívták fel az amerikai Duke Egyetem kutatói a figyelmet: a gyógyszerek szavatosságára, ami csak három év.

Elméletileg a Mars-küldetés időtartalma is pont ennyi, azonban, ha valami közbejön, akkor ez elhúzódhat és gyógyszer nélkül maradnak. Dan Buckland, az egyetem tudósa azt a gyógyszerlistát tanulmányozta, amit a NASA is felküldött a Nemzetközi Űrállomásra. Azok között 14-nek mindössze két év a szavatossági ideje, vagyis azokkal a Mars-utazás utolsó harmadában nem lehet számolni. Összesen 106 gyógyszerrel számolnak, abból 89 három év után már nem lesz használható.

A kutatók szerint megoldás lehet, ha több gyógyszert visznek és a csökkenő hatásfokukat a mennyiséggel pótolni, vagy más megoldást kell találni erre a problémára.

Nyitókép: Reuters/Francis Demange

#Tudomány-Tech#gyógyszer#mars#szavatosság#marsutazás#veszély#nasa#űrhajó

Címlapról ajánljuk