Tudomány-Tech

A Xiaomi hivatalosan is autógyártó lett Kínában

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 17:36

Természetesen egy elektromos modellel lépnek piacra.

A jó ár-érték arányú mobiltelefonokkal hírnevet szerző kínai Xiaomi a különféle háztartási okoseszközök után az elektromos járművek piacán is felbukkant: a vállalat megszerezte a független autógyártó minősítést az illetékes kínai szakhatóságtól.

A Világgazdaság azt írja, hogy a kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium rendszeresen közli azon járműmodellek listáját, amelyek megkapják a gyártási engedélyt, és ezen a Xiaomi négy modellváltozattal szerepel, amelyek vélhetően a március végén debütált SU7 luxusszedán változatai.

A SU7 már tavaly novemberben is bekerült a katalógusba, de akkor gyártóként a BAIC Group szerepelt. Erre az a magyarázat, hogy a Xiaomi mielőbb be akart lépni a piacra, de a szükséges engedélyek beszerzése bizonytalan ideig elhúzódhatott volna, ezért egy másik cég segítségével kezdte meg az autógyártást. Mostantól azonban a független autógyártói státusz birtokában a Xiaominak már nincs szüksége a BAIC segítségére.

Kínában ahhoz, hogy egy cég saját márkanéven forgalmazhasson járműveket, meg kell szerezniük a népgazdasági tervezést végző bizottság jóváhagyását, hogy megakadályozzák a túlkapacitások kialakulását. Alanyi jogon ez nagyon keveseknek sikerült, a feltörekvő cégek a rendre a piacon lévő vállalatok felvásárlásával teljesítették ezt a kötelezettséget.

Nyitókép: Costfoto/NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#xiaomi#elektromos autó#kína#járműipar

Címlapról ajánljuk