Tudomány-Tech

Lőttek a tenger gyümölcseinek? Üvegszálat találtak osztrigákban és kagylókban

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 16:34

Aggasztó mennyiségben tartalmaznak üvegszálat a tengerből gyűjtött osztrigák és kagylók Dél-Angliában.

A Brightoni és Portsmouth-i Egyetemek kutatói osztrigákból és kagylókból üvegszál-szennyeződést mutattak ki – írja az IflScience.

A tudósok Dél-Angliában gyűjtöttek mintát egy hajógyár közelében, az ehető lágyszövetekben rengeteg üvegszállal megerősített műanyagot (GRP) észleltek: kilogrammonként 11 220 üvegszálas részecskét találtak az osztrigában, és 2 740 részecskét kilogrammonként a kagylóban.

Ezek a műanyagok polimerekből és üvegszálból készülnek – az anyagot szilárdsága és könnyűsége miatt a hajógyártásban az 1960-as évek óta használják. A tanulmány szerint a hajók javításakor, bontásakor kerülnek a környezetbe az üvegszálszemcsék, amelyek aztán belekerülnek az osztrigák és a kagylók szervezetébe. A kutatók úgy vélik, ettől az állatok akár el is pusztulhatnak.

A kutatók szerint aggasztó szintű a GRP-szennyezés a tengeri élővilágban. „Ez az első olyan tanulmány, amely ilyen mértékű szennyezést dokumentál a kagylópopulációkban” – mondta Dr. Corina Ciocan, a Brightoni Egyetem tengerbiológus főelőadója.

Nyitókép: Pexels.com/Elle Hughes

#Tudomány-Tech#kagyló#osztriga#anglia#kutatás#tudósok#üvegszál#szennyeződés

Címlapról ajánljuk