Tudomány-Tech

Biztosak a hazatérésben a Nemzetközi Űrállomáson rekedt asztronauták

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 21:22

Útközben derült fény az űrhajó műszaki problémáira, így már több mint egy hónapja tart az egyhetesre tervezett küldetésük.

Még mindig nem tudni, mikor térhet vissza a Földre az a két amerikai űrhajós, akik a Nemzetközi Űrállomáson rekedtek, de a sajtónak azt nyilatkozták: biztosak abban, hogy űrhajójuk, a Boeing Starlinere nemsokára hazahozhatja őket.

Butch Wilmore és Suni Williams június 5-én indult el az űrbe, miután évekig halasztották a Starliner használatba vételét különféle biztonsági aggodalmak miatt, és két indítási kísérlet is meghiúsult, amikor az asztronauták már be voltak szíjazva az űrhajóba – emlékeztet az AFP hírügynökség. Az űrhajósok nagyjából egyhetes tartózkodásra készültek a Nemzetközi Űrállomáson, de az odaút során hajtóműproblémákra és héliumszivárgásra derült fény.

A NASA szerdai sajtótájékoztatóján Wilmore és Williams élőben jelentkeztek be a világűrből. Arra a kérdésre, hogy megbíznak-e még az űrhajóban, Wilmore a küldetés parancsnokaként azt felelte, hogy teljesen megbíznak. Williams hozzátette, hogy jó szívvel gondol arra, hogy a Starliner haza fogja vinni őket.

Williams elárulta azt is, hogy van elfoglaltságuk az űrállomáson, például kicserélik a szivattyút azon a berendezésen, amely a vizeletet ivóvízzé alakítja át, és olyan tudományos kísérleteket végeznek, mint a génszekvenálás mikrogravitációs környezetben. Emellett tesztelték, hogy megfelel-e a Starliner menedéknek, ha probléma adódik az űrállomáson, és azt is kipróbálták, hogyan működnek az űrhajó létfenntartó rendszerei, ha négyen vannak benne.

Mielőtt a két űrhajós hazajöhet, a földi személyzetnek még további vizsgálatokat kell végezniük, hogy jobban megértsék, mi okozta a Starliner műszaki problémáit. Wilmore és Williams ugyanakkor elmondta: vészhelyzet esetén el tudnának indulni az űrhajóval, mert a problémák csak a finom manőverezésnél használt hajtóműveket érintik, és nem azokat, amelyekkel visszatérhetnek a légkörbe.

Nyitókép: YouTube / NASA TV

#Tudomány-Tech#nasa#boeing#starliner#űrhajó#nemzetközi űrállomás

Címlapról ajánljuk