Tudomány-Tech

Ehető űrnövény kifejlesztésén dolgoznak a magyar űrhajósok

rtl.hurtl.hu

2024. július 4. 8:48

A növény a tervek szerint az űrben tapasztalható extrém körülményeket is kibírja majd.

A HUNOR-program egyik fontos célja a kutatás-fejlesztés: a kiválasztott űrhajós ugyanis a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) önálló magyar kísérletekkel és magyar fejlesztésű műszerekkel vesz részt a küldetésben – hangzott el a Bosch podcastjében

Mint az már korábban kiderült, Kapu Tibor kutatóűrhajós és Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajós utazhat majd el a kiképzés utolsó fázisára az Egyesült Államokba, ők mindketten a Boschnál kezdték a karrierjüket. 

A vállalat már a nyolcvanas évektől részt vett az űrkutatáshoz kapcsolódó kutatásokban: kifejlesztettek például egy műholdstabilizáló rendszert is, de a Boschhoz köthető a Mars-helikopterben használt szenzor is. Ez eredetileg a mobiltelefonokhoz készült, ám az űrben is bevethető.

Jelenleg a Soundsee nevű projekten dolgoznak, amely Orbán Aladár, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának csapatvezetője szerint 

a Nemzetközi Űrállomás belső berendezései által kibocsátott zajokat elemzi, és a mesterséges intelligencia segítségével kiszűri a hibás vagy a meghibásodáshoz közel járó eszközöket.

A HUNOR-program 5 alapkísérlet köré épül: gyógyszereket tesztelnek, felkerül az űrbe egy speciális, holdkőzetet szimuláló anyag, valamint az űrorvoslás területén is zajlik majd átfogó kutatás. Emellett mérik az űrhajós egészségügyi paramétereit, vizsgálva a szervezet reakcióit, továbbá a kutatások között fontos szerepe van a sugárzás mérésének is. 

A program részeként olyan, minden részében ehető növény kifejlesztése is a célok között szerepel, amely az űrben tapasztalható extrém körülményeket is kibírja.

A podcastban beszélnek az űrhajós programra jelentkezők kiképzéséről is. Tesztelték például a kognitív képességeiket, a térlátást, a memóriát, majd átfogó pszichológiai és minden részletre kiterjedő orvosi vizsgálaton kellett részt venniük. Akik mindezen túljutottak, azok számára következett a Gripen-repülés, ahol a szervezetük G-terhelésekre adott reakcióját vizsgálták. Ezt követték az alvás- és ételmegvonással járó, a külvilágtól teljes izolációban zajló tesztek, majd az USA-ban zajló tréningek.

Az új magyar űrhajós az utolsó napon adta be a jelentkezését:


Nyitókép: Bosch

#Tudomány-Tech#űrhajó#hunor#bosch

Címlapról ajánljuk