Külföld

Folyamatos a magyar űrhajósok lelki támogatása

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 17:34

Speciális testedzést kapnak, személyre szabott étrend mellett.

Magyar űrhajós is részt vehet a két év múlva esedékes nemzetközi űrexpedíción. Az asztronauták kiválasztásában, kiképzésében és egészségügyi állapotuk monitorozásában a Semmelweis Egyetem is aktív szerepet tölt be – közölte az intézmény.

A HUNOR Program Irányító Testületében az orvosi szakértői feladatokért dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora felel. 

Az űrhajósok egészségi paramétereinek monitorozására komplex telemetriás rendszert fejlesztettünk, amely a magyar űrhajós állapotáról továbbít majd élettani adatokat a Nemzetközi Űrállomásról, pl. EKG, ultrahang, EEG, stb. Ezek használatára is kiképezi őket a Semmelweis

– mondta a rektor.

Jelenleg a fizikális tréning zajlik, melynek célja a kardiovaszkuláris állóképesség, az izomerő és a neuromuszkuláris koordináció javítása, a pszichológiai képzés pedig felkészíti a jelölteket a hosszan tartó űrmissziók során tapasztalt elszigeteltségre és bezártságra. A jelöltek most speciális testedzést kapnak személyre szabott étrend mellett. 

Eközben időszakos egészségi állapot felmérésen, fizikai, biomechanikai, pszichológiai teszteken vesznek részt, és folyamatos a lelki támogatásuk, pszichés képességeik fejlesztése is.

Az intézmény mindemellett abban is szerepet vállal, hogy olyan helyszíneket mutat be katalógusba rendezve az Európai Űrügynökségnek, amelyek megfelelőek lehetnek a jövőbeni űrhajósok kiképzésére, szimulálva a majdani missziók környezetét.

Nyitókép: Barta Bálint / Semmelweis Egyetem

#Külföld#hunor#űrhajósok#űrhajó#semmelweis egyetem

Címlapról ajánljuk