Tudomány-Tech

Villám csapott a Wizz Air egyik gépébe, egy utas belülről videózta a félelmetes látványt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 27. 7:42

Villámcsapás érte a Wizz Air egyik járatát, a Londonba tartó Airbus egyik utasa levideózta az egészet.

Villám csapott a Wizz Air londoni járatába június 22-én reggel. A történtekről az egyik utas számolt be a Légiközlekedés – Repülés – PlaneSpotting nyilvános Facebook-csoportban. A W62201 Wizz Air-járat Airbus A321-271NX repülőgépének és a rajta ülőknek semmi baja nem esett, ahogy kommentben írta az utas:

Az az érdekes, hogy a fény és egy kicsi hanghatás volt csak, a repülő zavartalanul folytatta az útját. Előttünk egy utas végighorkolta az utat, fel se riadt erre. Szóval egy kis döcögés volt, semmi más!

Az utas éppen videózta a sűrű zivatarfelhőt, amiben a gép haladt, és szerencséjére pont elkapta a villámcsapás pillanatát. Hasonló felvételt, ami az utastérből belülről mutatná, hogy milyen, amikor villám csap egy utasszállítóba, eddig nem igazán lehetett látni, ilyen szempontból hatalmas ritkaságnak számít a Tiktokra föltöltött videó:


A villám vélhetően a gép orr részén csapott a gépbe, és a hatalmas elektromos töltés egy része a szárnyakon lépett ki. A felvétel lassított verzióján jól látszik, ahogy a jobb szárny több pontján is áthaladt a villám.


A villámcsapás nem tartozik a légi közlekedésre veszélyes légköri, időjárási tényezők közé. Ha a földön állva, a szabad ég alatt éri az embert villámcsapás, az jó eséllyel végzetes eredménnyel jár, ám egy repülőgép zárt törzsében ülve néha észre sem veszik az utasok, hogy járatukba villám csapott.

A repülőgépek ugyanis afféle Faraday-kalitkaként viselkednek, amikor villám csap beléjük: a részben alumíniumból és más, hasonlóan jól vezető fémötvözetekből készült géptörzs villámhárítóként viselkedik, az elektromos töltést úgy vezeti el, hogy a benne ülők sértetlenek maradnak.

A repülőgép érzékeny műszerei és berendezései pedig védve vannak túlfeszültség ellen, így a tizedmásodperc alatt, amíg a villám átjárja a repülőgép törzsét, nem károsodnak. Ennek köszönhető, hogy annak ellenére, hogy a statisztikák szerint egy átlagos utasszállító vagy cargo gépbe évente egyszer-kétszer belecsap a villám, olyan hírt nem hallani, hogy emiatt történt volna légi incidens.

A repülőgépekre veszélyes helyzetekről részletesen írtunk ebben a cikkünkben.

#Tudomány-Tech#tudomány#villámcsapás#wizz air#repülőgép

Címlapról ajánljuk