Tudomány-Tech

A mikroműanyagok már a péniszben vannak

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 7:29

Először találtak mikroműanyagot emberi péniszben merevedési zavarokat vizsgáló kutatók. 

Először találtak mikroműanyagot emberi péniszben egy kutatás során – írta a Telex. Dr. Ranjith Ramasamy urológus hat merevedési zavarral küzdő férfi péniszét vizsgálta, és hatból ötben találtak mikroműanyagot. A leggyakrabban előforduló műanyag a PET volt, de találtak polipropilént is – írta a Telex. Azt a kutatók egyelőre nem tudták megállapítani, hogy van-e összefüggés a mikorműanyagok előfordulása és a merevedési zavarok között.

Egy hónappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy mikroműanyagot találtak a férfiak és a kutyák heréiben, és a felfedezés összefüggésbe hozható a férfiak spermaszámának csökkenésével. Tavaly októberben pedig az emberi anyatejben találtak mikroműanyagokat olasz tudósok.

Januárban Dr. Tóth Tamás orvos, obezitológus a Reggeliben arról beszélt, hogy hetente egy bankkártyányi műanyagot lélegzünk be, és azok jelen vannak a vérünkben, a vesénkben és az agyban is, ahol gyulladást vagy akár programozott sejthalált is előidézhetnek:


Négy éve a Reggeliben arról volt szó, hogy már a budapesti csapvízben is van műanyag:


Hat éve pedig a Híradó arra figyelmeztetett, hogy mikroműanyaggal szennyezett több hazai folyó is, és bár Magyarországon a helyzet akkor még távolról sem volt katasztrofális, de szakemberek arra figyelmeztettek, hogy időben kell lépni, hogy ne is váljon azzá:


Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

 

#Tudomány-Tech#mikroműanyag#pénisz#környezetszennyezés

Címlapról ajánljuk