Tudomány-Tech

Heti egy bankkártyányi műanyagot lélegzünk be

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 20. 21:00

Egy friss kutatás szerint a környezetünkben lévő műanyagok bomlásából származó, a levegőben lebegő apró szennyeződésekből egy bankkártyányit lélegzünk be minden héten.

A Physics of Fluids című tudományos szakfolyóiratban megjelent egy új tanulmány, ami egy új számítógépes modell segítségével elemezte a felső légutakba jutó és ott lerakódó mikroműanyagok mennyiségét, írja az Independent.

A Sydney-i Műszaki Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy óránként 16,2 darab mikroműanyag részecskét lélegzünk be. Ez heti átlagban nagyjából egy bankkártya tömegének megfelelő műanyagot jelent.

Ezek az 5 milliméteresnél kisebb műanyag részecskék a környezetünkben lévő műanyagok bomlásából származnak, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Az utóbbi években egyre több tudós foglalkozik ezekkel a negatív hatásokkal, bár egyelőre pontosan még nem tudják, hogy hosszú távon milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre a benne felhalmozódó műanyag részecskék.

A potenciálisan egészségkárosító műanyag bomlástermékek közé sorolják a biszfenolokat és a ftalátokat, amelyek hormonzavarokat, daganatos megbetegedéseket, fiatalkori termékenységi problémákat okozhatnak. Friss kutatások szerint komoly légzőszervi betegségek is kialakulhatnak ezektől az anyagoktól.

Mohammad S Islam, a tanulmány egyik szerzője szerint több millió tonna mikroműanyag szennyezi a vizeket, a talajt és a levegőt. A globális szennyezés mértéke drámaian nő, és a levegőben lévő mikroműanyagok sűrűsége is számottevően emelkedik.

A levegőben jellemzően 1,6-5,56 mikron átmérőjű, különféle alakú mikroműanyag részecskék lebegnek, ezek belélegezve a légzőrendszer különböző helyein rakódnak le: leginkább az orrüregben vagy a torok hátsó részén.

Nyitókép (illusztráció): „Credit Cards In Wallet 1” by ccPixs.com is licensed under CC BY 2.0 

#Tudomány-Tech#tudomány#mikroműanyag#légzés#bankkártya

Címlapról ajánljuk