Tudomány-Tech

Gyermekvédelem Amerikában: New York megrendszabályozná a közösségi médiát

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 20:35

Az Egyesült Államok tiszti főorvosa olyan figyelmeztető feliratok akar a közösségi médiás oldalakra, mint amilyen a cigarettás csomagolásokon is olvashatók.

New York állam vezetése arra kötelezné a közösségi média platformokat, hogy függőséget okozó algoritmusokat ne használjanak a gyerekek esetében – írja a hvg.hu.  

A törvényjavaslat azt is tiltaná, hogy a kiskorúak – szülői beleegyezés nélkül – értesítéseket kapjanak éjjel, illetve a 18 éven aluli felhasználók adatainak értékesítése is tilos lenne.

Nem csak New York tett lépéseket, Vivek Murthy, az Egyesült Államok tiszti főorvosa a New York Timesban arra szólította fel a Kongresszust, hogy hozzon jogszabályt, amely kötelezővé teszi a dohánytermékek csomagolásán alkalmazott figyelmeztető felhíváshoz hasonló feliratot az internetes felületeken – írja az MTI.

A szövetségi egészségügyi tisztségviselő szerint eljött az idő a cselekvésre, mert a közösségi média hozzájárul a fiatalok körében tapasztalható válsághelyzethez a mentális egészségük terén.

„A szövetségi tiszti főorvos által kiadott figyelmeztető felirat rendszeres figyelmeztetés lenne a szülők és gyermekek számára, hogy a közösségi médiumok nem tekinthetők biztonságosnak” – olvasható az írásban, amely a dohánytermékeken látható feliratok tapasztalataira hivatkozik, amelyek figyelemfelkeltő hatásúak és megváltoztatják a szokásokat.

Murthy arra is felhívja a figyelmet, hogy a szövetségi törvényhozás által hozott jogszabályra van szükség ahhoz, hogy megvédjék a gyerekeket az internetes zaklatástól, bántalmazástól, kizsákmányolástól, valamint erőszakos és szexuális tartalmaknak való kitettségtől.

Nyitókép: Pexels.com

#Tudomány-Tech#közösségi média#tiltás#fiatalok#gyermekvédelem#new york#egyesült államok

Címlapról ajánljuk