Tudomány-Tech

Mesterséges intelligencia által irányított harci robotokat tesztel a magyar hadsereg

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 9:54

Ezek a robotok felderítésre, sérültek szállítására és aknakeresésre alkalmasak.

A német ARX Robotics nevű startupot 2022-ben alapították azzal a céllal, hogy felkészítsék a NATO-t a robotokkal vívott háborúkra, írja a HVG. A NATO Innovációs Alapja (NIF) 9 millió eurót (kb. 3,5 milliárd forintot) fektetett be az ARX Roboticsba, amely önjáró robotokat fejleszt a harcterekre. Ezek a robotok felderítésre, sérültek szállítására és aknakeresésre alkalmasak, és négy különböző modelljük van.

A legnagyobb modell 500 kg felszerelést vagy sérült személyeket tud szállítani, míg egy másik drónokat szállít a harctér közelébe.

A robotok moduláris felépítésűek és könnyen összeszerelhetők, szerszámok nélkül. Képesek kommunikálni egymással, és mesterséges intelligenciát használnak az önvezető üzemmódban. Szükség esetén távolról is irányíthatók. Az ARX vezérigazgatója, Marc Wietfeld szerint a nyugati demokráciák hadseregei még nincsenek felkészülve a robotokkal vívott háborúkra, ezért hozták létre a céget. Az ARX eddig 12 robotot készített, amelyeket több ország hadserege, köztük a magyar is tesztelt már. A robotok ára 30 ezer és 150 ezer euró (kb. 11,7 és 59 millió forint) között mozog.

Nyitókép: MTI / Vasvári Tamás

#Tudomány-Tech#magyar honvédség#robot#harc#arx robotics

Címlapról ajánljuk