Tudomány-Tech

Soha nem mértek még olyan meleg tavaszt Magyarországon, mint idén

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 11:21

Az idei volt a legmelegebb tavasz a mérések kezdete óta Magyarországon.

Az idei tavasz volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta – közölte a HungaroMet Zrt. szerdán. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,3 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát – tették hozzá.

Mindhárom hónapban magasabb volt az átlaghőmérséklet az átlagosnál, a március 3,7 fokkal, az április 1,8 fokkal, míg a május 1,4 fokkal haladta meg az 1991-2020-as évek átlagát.

A március a legenyhébb március lett 1901 óta.

A márciusi csapadék 30 százalékkal, az áprilisi hat százalékkal elmaradt az átlagtól, majd a május nyolc százalékkal csapadékosabb volt az éghajlati normálnál, de összességében öt százalékkal kevesebb eső esett, mint szokott.

Megkétszereződött a nyári napok száma

A HungaroMet Zrt közölte, hogy idén tavasszal a szokásos duplája volt a nyári napok száma, amikor a napi maximumhőmérséklet 25 fok vagy afölötti volt: 21 napot mértek, miközben az átlag 11 nap. A legmagasabb nappali hőmérsékletet április 15-én, Kiszomboron mérték, 31,4 fokot.

Már április első napján 30 fokos hőség volt

Idén minden korábbinál hamarabb mértek harminc fok feletti hőmérsékletet Magyarországon: április elsején Kelebián 30,2 fok fölé melegedett a levegő, és ezzel 2024. április 1-je vált minden idők legkorábbi hőségnapjává az országban

Idén korán érkezett a tavasz

Március elején már nem csak  hóvirág virágzott, hanem sok felé a nárcisz, a mandulafa, illetve az aranyeső is, ami március első hetén igencsak furcsa jelenségnek számít:

Már a február is szokatlanul enyhén kezdődött

Idén tavaszt hozott február, országszerte 10 foknál is enyhébb volt az idő a hónap elején:


Nyitókép: Virágzó vérszilvafa Bocskaikertben 2024. március 12-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

#Tudomány-Tech#Időjárás#meteorológia#tavasz#2024#meleg

Címlapról ajánljuk