Tudomány-Tech

6 különös szokás, ami arra utal, hogy kiemelkedő az intellektusod

rtl.hurtl.hu

2024. június 2. 16:50

Ezek az apróságok, szokások, rigolyák jellemzők a kiemelkedően intelligens emberekre, de fordítva is működnek: elősegítik a jó szellemi teljesítményt.

Euripidész szerint az intelligenciának, a tudásnak ára van, de ez nem azt jelenti, hogy az intelligens embereknek mindig, minden körülmények között szenvedniuk kell az intellektusuk miatt. Az ausztrál Expert Editor magazin cikke szerint az intelligenciát pozitív szokások és rituálék révén is lehet táplálni. Vannak olyan szokások, amiket kifejezetten sűrűn gyakorolnak azok az emberek, akik átlagon felüli intellektussal rendelkeznek.

Ha eddig nem gyakoroltuk ezeket a tevékenységeket, akkor is érdemes elkezdenünk őket, mert jót tesznek nekünk – nemcsak az agyunknak, hanem a lelkünknek is. Arról már nem is beszélve, hogy segíthetnek mélyebben megérteni saját magunkat, hogy kik vagyunk, és honnan jöttünk.

Új kultúrák felfedezése, nyitottság, kíváncsiság

Ha kedveled a gasztronómiát, és hajlandó vagy miatta utazni vagy könyvet ragadni, akkor nagy eséllyel átlagon felüli intellektussal rendelkezel. Az étkezés önmagában is fontos, jó ételeket fogyasztva egészségesek leszünk, és nemcsak a testünknek tesznek jót a jó ételek, hanem a szellemünknek is.

Gyakran előfordul, hogy a magas intellektusú emberek olyan kulináris utazásra indulnak, amely túlmutat a puszta táplálkozáson.

Összességében elmondható, hogy a legfontosabb tulajdonságok, amelyekről ez a szokás árulkodik, a nyitottság és a kíváncsiság. Az intelligensebb emberek sokszor szívesebben próbálnak ki új dolgokat, merészebbek, nem félnek kísérletezni.

Válts szemszöget

Csak igazán intelligens emberek képesek megszabadulni a saját, kialakult nézőpontjuktól, hogy egy témát teljesen új oldalról közelítsék meg. Ez nem könnyű feladat, sokan a saját véleményünktől, tapasztalásainktól nem tudunk megszabadulni, emiatt a teljes képet nem fogják soha meglátni, felfogni. Pszichológiai kifejezéssel élve „újrakeretezésnek” is nevezhetjük, amikor 

egy problémát képesek vagyunk más nézőpontból is megközelíteni, és ezzel akár meg is találjuk rá a megoldást.

6 szokatlan szokás, ami arra utal, hogy átlag feletti intellektusod van

Rendetlenség, éjszakázás

A magas intelligenciával rendelkező emberek gyakran rendetlenek – ám ezt az indokot senki ne használja mentegetőzésre, mert fordítva nem működik a dolog. Attól, hogy valaki trehány, még nem lesz intelligensebb. A kiemelkedő intellektussal rendelkező egyének azért kedvelik maguk körül a káoszt, mert könnyedén képesek rendszert látni benne.

Kedvelik a zsúfoltságot is, így ne csodálkozzunk azon, hogy ha a párunk kifejezetten intelligens, akkor nem fog sűrűn rendet rakni maga körül.

Kutatások összefüggést találtak a magas intelligencia és az éjszakai ébrenlét között is. Az okos emberek gyakran hajlamosak későn feküdni annak ellenére, hogy ez nem kedvez a fizikai egészségnek, elősegíti viszont a kognitív hanyatlást – és persze hátráltathatja a korai kelést is.

Mély kapcsolat a tudatalattival

A szuperintelligens emberek egyik szokása a tudatalattival való mély kapcsolat kialakítása olyan technikák segítségével, mint például a meditáció vagy a vizualizáció. Előbbit érdemes úgy felfogni, mint elmélyedést, átszellemülést, hogy a zajban meghallja az ember a saját irányadó gondolatait.

A vizualizáció lényege pedig, hogy a nehéz helyzeteket, konfliktusokat elképzeli az ember, hogy hogyan kezelné, és ez a technika pedig közelebb is viszi a megoldáshoz.

Az intelligens emberek sokszor mindkét gyakorlatot alkalmazzák. Sokan a vizualizáció segítségével gyakorlatilag a tudatalattijukat készítik fel arra, hogy megvalósítsák azt a forgatókönyvet, ami a legjobb lenne számukra.

Memóriajátékkal a jó memóriáért

Egyes kutatások szerint azok, akiknek kiemelkedő az intelligenciájuk, átlagon felüli memóriával vannak megáldva. Képesek lehetnek hosszú távon információkat megőrízni, nemcsak képeket, hanem telefonszámokat, számsorokat vagy akár kódokat is. A memóriajátékoknak komplex fejlesztő hatásuk is van, ami azt jelenti, hogy ha nem jó a memóriánk, akkor se csüggedjünk, inkább fejlesszük!

Látszólag fura relaxációs technikák

A legnagyobb elméknek is kell néha a pihenés, az agyat kikapcsolni viszont nem olyan könnyű, mint a testet. Sok magas pozícióban dolgozó ember ezért olyan látszólag fura tevékenységeket végez, mint az erdei fürdőzés.

Az erdei fürdőzés egy japán gyakorlat, amiről az utóbbi években sokat lehetett hallani. Ez a kipróbált és bevált módszer, amely egyre népszerűbbé vált, nem jelent a szó szoros értelmében fürdést, ehelyett arról szól, hogy elmerülünk a természetben. A lényeg, hogy magunkba szívjuk az erdő látványát, hangjait és illatát, miközben hagyjuk, hogy a természet békessége teljesen átjárjon minket.

Annak, aki egész nap szövegekkel dolgozik egy irodában, az esti olvasás nem biztos, hogy túl pihentető, frissítő élmény, ezért érdemes kísérletezni különböző, nem szokványos gyakorlatokkal.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#intellektus#szokás#intelligencia#bogarasság#rigolya

Címlapról ajánljuk