Tudomány-Tech

Elon Musk: Egy éve van hátra az emberiségnek

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 10:08

Utána jön az AI.

Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia (MI vagy AI) gyorsabban fejlődik, mint azt korábban gondolták, ezért szerinte már jövőre, 2025-ben bekövetkezik, hogy az új AI-modellek képességei meghaladják az átlagember intelligenciáját. 2030-ra pedig mindenkit felülmúlhatnak, írja a Financial Times cikke alapján a hvg.hu. Musk ezt a meglátását egy beszélgetés során osztotta meg Nicolai Tangennel, a Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával.

Musk az általános mesterséges intelligencia (AGI) fejlesztésére fókuszál, amely az emberi intelligenciával egyenrangú vagy annál is fejlettebb lehet. Bár korábban szüneteltetni akarta a fejlesztéseket, 2023-ban elindított egy új céget, amely versenyre kelne a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-al.

A jóslat meglehetősen ambiciózus, különösen mivel a Meta vezetője, Yann LeCun és a Google DeepMind társalapítója, Demis Hassabis is későbbi időpontokat jósolnak az AGI megjelenésére, 2025 és 2030 között. Musk szerint a fejlődés legnagyobb akadálya eddig a hardver hiánya volt, különösen az Nvidia chipjeinek korlátozott elérhetősége.

Musk korábban az OpenAI társalapítója volt, de 2015-ben elhagyta a céget, miután összeveszett Sam Altmannal. Új cége, az xAI, jelenleg 18 milliárd dollár értékű, és Musk befektetőket keres a további fejlesztésekhez, remélve, hogy felülmúlja az OpenAI-t, és jobb modellt épít a GPT-4-nél.

Nyitókép: Novák Katalin / Facebook

#Tudomány-Tech#elon musk#mesterséges intelligencia#emberiség#technológia

Címlapról ajánljuk