Tudomány-Tech

Pórul járhat, ha vakon megbízik a Google-ben, mutatjuk, mire érdemes nagyon odafigyelni, amíg nem javítják a hibát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 14. 11:02

Csúnya hibába futott bele egy Chrome-felhasználó, aki a Google jelszómenedzserében tárolta a különféle weboldalakhoz és netes alkalmazásokhoz generált jelszavait.

Komoly hibára bukkant egy felhasználó, aki a Google jelszómenedzserét (Google Password Manager, GPM) használta jelszavai biztonságos(nak gondolt) tárolására. A Tech-Issues Today cikke szerint egy felhasználó a Bitwardenről a Google jelszókezelőre váltott Pixel telefonján, és amikor a váltás után valamikor rutinszerűen törölte a telefon Google Chrome applikációjában a böngészési adatokat, döbbenten tapasztalta, hogy a hétköznapi tárhelyfelszabadító műveletnek áldozatul esett az összes Google-re bízott jelszava.

Amikor próbálta menteni a menthetetlent, észrevette, hogy Chrome alkalmazásban a beállítások közt eldugva alapértelmezés szerint be van jelölve, hogy a böngészési előzmények és adatok törlésekor a mentett jelszavakat is törölje az app. Azaz, aki nem figyel erre, az egy mozdulattal kukázhatja az összes GPM-ben tárolt jelszavát.

A helyzetet tovább rontja, hogy a törlés előtt rá sem kérdez az app, hogy biztos-e benne a felhasználó, de még csak  ujjlenyomat-hitelesítést sem kér.

A felhasználó felvette a kapcsolatot a Google ügyfélszolgálatával, de sajnos nem tudtak neki segíteni a jelszavak visszaállításában, azok végleg elvesztek. Szerencsére a korábban használt jelszókezelőben még megvolt a többségük, így összességében olcsón megúszta az adatvesztési incidenst.

A Chrome fejlesztői elismerték, hogy a probléma valid, és közölték, hogy dolgoznak a megoldáson, ami a „mentett jelszavak törlése” opciót eltávolítja a Chrome „Böngészési adatok törlése” menüjéből. Ameddig az applikáció javítása megérkezik, addig érdemes nagyon odafigyelni erre, mutatjuk, hol keresse a beállítások közt:

Pórul járhat, ha vakon megbízik a Google-ben, mutatjuk mire érdemes nagyon odafigyelni, amíg nem javítják a hibát
A Chrome app jobb fölső sarkában a három pöttyre kattintva jön elő a menü, aminek a hamradik oldalán kell kivenni a pipát a mentett jelszavak résznél

 

Nyitókép: "data security privacy lock password" by Book Catalog is licensed under CC BY 2.0 .

 

#Tudomány-Tech#infotech#google#chrome#android#böngésző#jelszó#jelszókezelő#adatvesztés

Címlapról ajánljuk