Tudomány-Tech

Mi köze a rákbetegségnek az állathoz?

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 16:49

Nem a magyar nyelv sajátossága, hogy ugyanaz a szó egyszerre jelenti ezt a két dolgot.

Mi köze van a rákbetegségnek a hasonló nevű ízeltlábúakhoz? A névazonosság nem a magyar nyelv sajátossága: a latin cancer ugyanezt a két dolgot jelenti egyszerre.

A Greek Reporter azt írja, hogy az egyik legkorábbi feljegyzés a rákbetegségről az időszámításunk előtti negyedik évszázadból való. A Fekete-tenger partján lévő Hérakleia türannoszának, Szatürosznak az ágyékán fejlődött ki tumor, ami egyre nagyobb fájdalmakkal járt, ami miatt már aludni is képtelen volt. Az orvosok tehetetlenek voltak, még orvosság sem volt, ami elég erős lett volna ahhoz, hogy a fájdalmakat enyhítse, végül Szatürosz 65 évesen belehalt a betegségbe.

Az időszámításunk előtti ötödik és negyedik század fordulóján született az a női betegségeket leíró szöveg, amelyben az szerepel, hogy hogyan alakul ki a mellrák: „a betegek melléből a torkukba nyilall a fájdalom”. Egy korabeli feljegyzés szerint egy férfi úgy élte túl a torokrákot, hogy az orvosa kiégette a tumort.

A betegség elnevezése ebből a korból ered. A rosszindulatú daganatokra az orvosok a karkinosz ógörög szót kezdték el használni, ami egyben a rák, mint állat elnevezése. Később ennek nyomán kezdték el a latin cancer szót használni ugyanerre a betegségre.

Az elnevezés eredetének egyik lehetséges magyarázata, hogy a rákra agresszív állatként tekintettek, a rákbetegség pedig hasonlóan agresszív. Egy másik magyarázat szerint ha valakit megragad az ollójával a rák, akkor nehéz tőle megszabadulni, és ugyanígy nehéz eltávolítani a kifejlődött tumort. Vannak, akik egyszerűen a tumor formájának tulajdonítják az elnevezést – derül ki a cikkből.

Nyitókép: THOR, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

#Tudomány-Tech#rák#betegség#elnevezés

Címlapról ajánljuk