Tudomány-Tech

Erős napvihar éri el a Földet, a kommunikációs hálózatokat is érintheti

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 18:09

A Budapest Airport és a Yettel közölte, hogy nem számítanak fennakadásokra.

Szokatlanul erős napvihar várható pénteken este hat óra körül, ami a Földön hatással lehet az elektromos és kommunikációs hálózatokra, valamint a bolygó körül keringő műholdakra is – írja a Világgazdaság. A napszél várhatóan szombaton a reggeli órákban éri el bolygónkat.

Szerda óta több napkitörés is volt, amit húsz éve nem tapasztalt erősségű napvihar követhet, ez az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala szerint az egész bolygót érinti. A NOAA figyelmeztetése egész hétvégére szól, az amerikai kommunikációs cégeket is értesítették, hogy készüljenek az esetleges kimaradásokra. 

A napvihar látványos következménye lehet, hogy a sarki fény jelenség az Egyenlítő felé nyúlik, vagyis nagyobb területen látható lesz. A portál megemlíti azt is, hogy a GPS-rendszerek nyugodt körülmények között méteres, vagy még nagyobb pontossággal képesek helyzetinformációt szolgáltatni, de erős űrvihar esetén a pontosság több tíz méteresre csökkenhet.

A Világgazdaság megkeresésére a Budapest Airport azt közölte, hogy a napkitörések és napviharok nem érintik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát: a repülőgépeken többszörösen védett navigációs és kommunikációs rendszerek vannak, amelyek lehetővé teszik a biztonságos működést akkor is, ha egy-egy műhold jele átmenetileg nem vehető. A légiforgalmi irányítás olyan eljárásokkal is rendelkezik, amelyek egy esetleges rádiócsend esetén is lehetővé teszik a forgalom kezelését.

A hazai mobilszolgáltatók közül a Yettel válaszolt a lap érdeklődésére: ők nem számítanak arra, hogy a természeti jelenség érintené a szolgáltatásukat, de mérnökeik, ahogy egyébként is, a nap 24 órájában felügyelik a hálózat működését.

Nyitókép (illusztráció): Pixabay

#Tudomány-Tech#napvihar#napkitörés#budapest airport#yettel

Címlapról ajánljuk