Tudomány-Tech

Ez történik a székletünkkel, miután meghalunk

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 6:24

A halál pillanata előtt és után is zajlanak le az emberi testben folyamatok. Felmerül a kérdés: mi történik a testben lévő bélsárral a halálunk után? Kiürül, vagy ott marad?

Amikor az elmúlás szemtanúivá válunk, sokszor azokra az apró jelekre figyelünk, milyen külső jelei vannak szerettünk közelgő halálnak. Lelassul a légzése? Lehunyja a szemét? Hidegnek tűnik a bőre? Arra azonban talán kevésbé gondolunk, ami a testén belül történik. Ide tartozik, hogy mi történik a különböző szervrendszerekkel, például a keringési rendszerrel, a kiválasztással vagy az emésztéssel.

Ha a táplálék után maradt salakanyag a halál pillanatában is a szervezetben marad, felmerül a kérdés, hogy mi lesz vele. Amikor egy ember meghal, minden szerv működése leáll. A halál okától függően a szervek működése már a halál pillanata előtt is akadozhat vagy teljesen le is állhat. A Cleveland Clinic leírása szerint előfordulhat, hogy a haldokló inkontinenciát vagy székrekedést tapasztal. Ami pedig az eredeti kérdést illeti, a Health Digest magazin szerint 

a halál pillanata után a táplálék ürülék formájában azonnal távozik a szervezetből. Amint bekövetkezik a halál, minden összehúzódott izom azonnal ellazul – és ez alól a bél simaizmai és a záróizmok sem kivételek. 

Ennek következtében széklet távozhat a szervezetből. De pontosan mennyi székletürítésre számíthatunk? Jeff Jorgenson, a seattle-i Elemental Cremation and Burial temetkezési vállalat igazgatója a Women's Healthnek elmondta, nem kell hatalmas mennyiségre számítani, a székletürítés ebben az esetben inkább szivárgást jelent.

Miután az izmok ellazulnak, és az ember elkezd belépni a hullamerevség állapotába, amikor ennek épp az ellenkezője történik. Az izmok merevedni kezdenek a szervezetben termelődő adenozin-trifoszfát (ATP) hiánya miatt. Az ATP segít az izmainknak ellazulni, nélküle az izmaink megfeszülnek, és szilárdak maradnak.

Hová jut az utolsó vacsoránk, miután meghaltunk
Fotó: Pexels

A hullamerevség a halál beállta után néhány órán belül bekövetkezik, és a nagyobb izmokat akár 12 órán át is érintheti. Napokon belül, ahogy a szövetek bomlani kezdenek, a megkeményedett izmok visszatérnek az ellazult állapotba.

Mit lehet tenni?

Ha egy szerettünk az élet vége felé székrekedésből eredő gyomor- és bélrendszeri bántalmakat tapasztal, a székletlágyítók segíthetnek a tünetek enyhítésében. Ágybetéteket is lehet használni, hogy segítsenek felszívni a szivárgó testnedveket. Bár a székletürítés nem szokatlan a halált követően, a barátok vagy a családtagok számára nehéz lehet ezt feldolgozni, elfogadni. Sok helyen az egészségügyi személyzet megkérheti a családtagokat, hogy lépjenek ki, amíg ők megtisztítják az elhunytat és a szennyezett ágyneműt.

A halál közeledtével egyesek megnyugvást találnak, ha tudják, mi fog történni velük. Ez igaz lehet a családtagokra és a haldokló személyre egyaránt. Ha lehetséges, legyen jelen egészségügyi szakember, aki támogathatja a haldokló és hozzátartozóinak igényeit. A hospice-szakemberek segíthetnek a beteg egészségügyi szükségleteinek kielégítésében, a kényelem biztosításában és a beteg méltóságának megőrzésében.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#emberi test#ürülék#meghalt#széklet#halál#haldoklás#hospice#emésztőrendszer#székrekedés

Címlapról ajánljuk