Tudomány-Tech

Saját időzónát kaphat a Hold

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 14:58

A Föld kísérőjén másképp telik az idő.

A Fehér Ház felkérte a NASA-t, hogy dolgozzon ki külön időzónát a Holdnak. A BBC szerint erre azért van szükség, mert az eltérő gravitációs térerősség miatt a Holdon gyorsabban telik az idő a Földhöz képest.

A különbség nem számottevő, azonban ha a Földön használt atomórákat a Holdon helyeznénk el, ötven év alatt egy másodpercet sietnének.

Az atomórák az atomok energiaállapotának változását figyelve nanoszekundumos pontossággal mérik az időt. Az amerikai űrhivatal kommunikációs vezetője, Kevin Coggins arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző égitesteken – így a Holdon vagy a Marson – egy atomóra másképp jár, „mindnek megvan a saját szívverése”.

Az Európai Űrügynökség is új időszámításon dolgozik. A végső döntéshez az egyes államok közti megállapodásra és egy olyan központi koordináló szervre lesz szükség, mint a földi idő esetében a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg az egyezményes koordinált világidőt alkalmazzák, mivel alacsony pályán kering a Föld körül. Az új holdidőt viszont már a 2026-ra tervezett emberes Hold-küldetés alkalmával szeretnék használni az amerikaiak.

Nyitókép: REUTERS/Florion Goga

#Tudomány-Tech#hold#időszámítás#időzóna#űrkutatás

Címlapról ajánljuk