Tudomány-Tech

Egyre kevésbé termékenyek a férfiak, és ez világválsághoz vezethet

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 20:10

Az is kiderülhetett, miért csökkent ilyen ijesztő mértékben a férfiak termékenysége.

Kiderült, hogy mi állhat a férfi terméketlenségi válság hátterében: most születetett meg ugyanis az egyik első részletes tanulmány a spermasejtek mikrobiomjáról, azaz a mikroszkopikus, főleg ártalmatlan baktériumokból, gombasejtekből és vírusokból álló élővilágról, amelyek a spremában találhatóak.

A Scientific Reportsban publikált tanulmány szerint összefüggés lehet a Lactobacillus iners nevű baktérium jelenléte, valamint a kisebb termékenység között. Ez a baktérium ugyanis mikroszkopikus gyulladásokat okozhat, amelyek lassíthatják a spermasejtek mozgását közösüléskor, így csökkentik a megtermékenyítés esélyét.

A Metro szerint a kutatás készítői hangsúlyozták, hogy mélyebb vizsgálatra, és szélesebb körben elvégzett tanulmányokra van szükség, mielőtt kijelenthető lenne, hogy tényleg ez a baktérium hozható összefüggésbe az úgynevezett férfi terméketlenségi válsággal.

Ez a kifejezés azt takarja, hogy több tanulmány szerint a hetvenes évek óta folyamatosan csökken a férfiak termékenysége és spermiumszáma. Korábban kiderült, hogy a nyugati férfiak átlagosan 52,4 százalékkal kevesebb spermiumsejttel rendelkeztek 2011-ben, mint 1973-ban. Ez részben a változó életmódnak tudható be, a de a globális válsággá váló probléma pontos okait még kutatják.

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#sperma#terhesség#baktérium#tudósok#termékenység#válság#felmérés#kutatás

Címlapról ajánljuk