Tudomány-Tech

Onkológus Katalin bejelentéséről: kissé szokatlan a hercegné közleménye

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 16:39

Még az is lehet, hogy már nem is daganatos beteg Katalin hercegné: jelenleg úgynevezett megelőző kemoterápiás kezelésen megy keresztül, amit akkor szoktak javasolni az orvosok, ha már sikeresen eltávolították a rákot a szervezetből. Dr. Bodoky György onkológus szakorvost kérdeztünk arról, mi várhat most a hercegnére.

Ahogy mi is megírtuk, daganatos betegséggel diagnosztizálták Katalin hercegnét, azaz Kate Middletont. A királyi család tagja arról beszélt, hogy jelenleg úgynevezett „megelőző kemoterápiás kezelésen” megy keresztül orvosi csapatának tanácsára.

Azonban a hercegné ennél több részletet nem osztott meg állapotáról. Az rtl.hu most megkérdezte Dr. Bodoky György onkológus szakorvost, mi várhat rá.

Mikor kell ilyen kezelés?

Dr. Bodoky György azt mondta a megelőző kemoterápiáról: „Bizonyos betegségeknél műtétet követően, amennyiben a daganat eltávolítása teljes egészében sikeres volt” szokták ajánlani ezt a kezelést, amelynek célja, hogy „a vérpályában keringő, bennragadt rákos sejteket elpusztítsuk, és ezzel reményt adjunk a végleges gyógyulásra,” és csökkentsék a rák visszatérésének kockázatát.

A szakorvos figyelmeztetett, hogy a konkrét esetről azonban nem tud biztosat mondani. Azt viszont elmondta:

Kicsit szokatlan Katalin hercegné közleményével kapcsolatban, hogy nem ennyi idő után szokott kiderülni, tehát amikor kijött a hír, már nagyon hosszú idő telt el a műtét után.

A műtét után rendszerint szövettani vizsgálat történik, amikor megtudják, mennyire volt sikeres az eltávolítás, és megnézik, hogy a környezeti nyirokcsomókban jelen vannak-e rákos sejtek. Ez alapján pedig már meg lehet mondani, hogy kell-e megelőző kemoterápiás kezelés, vagy a műtét önmagában elég volt, írta le az ilyenkor szokásos ügymenetet a szakorvos.

A kezelés hossza több körülménytől függ, például attól is, hogy milyen szervet érint a daganat. „Vastagbélrák esetében hat hónapot vesz igénybe, petefészek esetében előtte, és utána is szoktunk kemoterápiát alkalmazni, itt 3-6 hónapról van szó” – mondta Dr. Bodoky György.

Mennyire hatékony a megelőző kemoterápia?

A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy „az onkológiában soha nem lehet biztosat mondani”, így egyelőre az sincs kőbe vésve, hogy Katalin hercegné végleg megszabadult a daganatos betegségtől. A szakorvos szerint 

azt tudjuk csak mondani, hogy a megelőző kezeléssel minimálisra csökkentjük a kiújulás lehetőségét.

Pontosan milyen mellékhatásai lehetnek a megelőző kemoterápiának? Számíthatunk-e arra, hogy Katalin hercegnét haj nélkül látni a következő hónapokban? Dr. Bodoky erről azt mondta: „a hajhullás ma már nem minden kemoterápiánál áll fenn”. A klasszikus kemoterápia mellett ma már például immunterápiát is használnak, aminek pedig „teljesen más mellékhatás-profilja van” – mondta el a szakorvos.

Korábban az RTL Híradó arról tudósított, hogy a királyi udvar nem árulta el, a 42 éves hercegnőn milyen műtétet hajtottak végre, és azt sem, hogy hol találták a daganatot a szervezetében. Katalin hercegnő apósa, a szintén daganatos betegséggel küzdő III. Károly a Buckingham-palota közleménye szerint büszke menyére, hogy kiállt a nyilvánosság elé, ahogyan egyébként korábban ő maga is tette.


A hercegné videóüzenetét pedig az alábbi klipben dolgoztuk fel. Ekkor beszélt Katalin arról, hogy kezelésének korai szakaszában van. Azt mondta: bárki, aki ezzel a betegséggel szembesül, bármilyen formában, ne veszítse el a hitét vagy a reményét.


Bujáki Zsófi Londonban élő színésznő pedig a Reggeliben arról beszélt, magyarként mennyire meglepő lehet, hogy Angliában mindenki szinte az első percben tudja, ha valami történik a királyi családdal. Az életük része az uralkodó család akkor is, ha ez a modern korban kifejezetten szokatlan lehet. Honnan jön a rajongás, mit szólnak a botrányokhoz? Kiderül a videóból:


Nyitókép: Kate Middleton

#Tudomány-Tech#onkológia#katalin hercegné#kemoterápia#királyi család#Videó

Címlapról ajánljuk