Tudomány-Tech

Itt a tavaszi napéjegyenlőség – szerdától hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 9:25

A mai napon 12 órán át van sötét és 12 órán keresztül világos, holnaptól viszont már hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák.

Nagy napra ébredtünk március 20-án szerdán: hajnali 4:07:09 másodperckor bolygónk átesett a tavaszponton, ez a tavaszi napéjegyenlőség napja. Ma egyaránt 12-12 órás a sötét és a világos periódus, innentől kezdve azonban hosszabbak lesznek a nappalok, mint az éjszakák – emlékeztet a 24.hu.

De mi áll ennek hátterében? – tehetnénk fel a kérdést. Bolygónk űrbéli útját úgy képzelhetjük el legjobban, mint egy búgócsiga mozgását. Ahogy a kis játék, úgy a Föld is a legritkább esetben forog éppen függőleges tengellyel, rendszerint valamerre dől. Bolygónk különlegessége azonban, hogy ennek a dőlésnek az iránya és szöge is állandó, ezért amint a Nap körül keringünk, egyszer inkább a déli oldalát, egyszer pedig az északit mutatja jobban a „fény” felé. Lényegében ez az oka annak, hogy léteznek évszakok, ezért jár nyáron magasan, télen alacsonyan a Nap az égen.

Egy év alatt, tehát azon idő során, amíg a Föld Nap körüli pályáján visszajut a kezdőpontba, mindössze két olyan időpillanat van, amikor annak tengelye a Naphoz képest semerre sem dől, ilyenkor az északi és déli féltekére is ugyanannyi fény jut. A Földről szemlélve ekkor a Nap pontosan keleten kel és nyugaton nyugszik, az éjszaka pedig nagyjából ugyanolyan hosszú, mint a nappal (innen a név).

A nappalok és éjszakák napról-napra változó időtartamának oka tehát a Föld forgástengelyének dőlése. A tavaszi és az őszi napéjegyenlőség napjain bolygónk helyzete miatt a tengelyferdeség nem befolyásolja a napsugarak beesési szögét, vagyis azok derékszögben érik az Egyenlítőt.

A fentiek következménye, hogy idén március 20-án, a tavaszi napéjegyenlőség napján 12 órán át van sötét és 12 órán keresztül világos. Ez a Földön mindenhol ugyanabban az időpillanatban következik be, és csak időzónánként változik az időpontja. Egy hónap múlva már 14 óra fog eltelni napkelte és napnyugata között, majd a világosság június 20-án éri el, a nyári napfordulón, amikor 16 órán keresztül láthatjuk majd a Napot.

Nyitókép: Pexels

 

#Tudomány-Tech#napéjegyenlőség#nappal#éjszaka#föld#Időjárás

Címlapról ajánljuk