Tudomány-Tech

Annyi békacombot esznek a franciák, hogy az fajok visszaszorulásához vezethet

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 10:04

Emmanuel Macronhoz fordultak a természetvédők és tudósok.

A francia gasztronómia egyik sarokköve a békacomb, tudósok és természetvédő szervezetek szerint azonban szigorúbb szabályozásra van szükség, mert számos faj és populáció visszaszorulhat a túlfogyasztás miatt – írja a Washington Post.

Oxfordi és cambridge-i tudósok, valamint a Pro Wildlife, a Robin des Bois és az Állatorvosok a biodiverzitásért nevű szervezetek nyílt levélben fordultak Emmanuel Macron francia elnökhöz azt kérve, hogy a békacombot is vonják az állatok és állati testrészek kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmény hatálya alá.

2010 és 2019 között az Európai Unió mintegy kétmilliárd béka combját importálta. A legnagyobb importőr Franciaország, 30 ezer tonnával. Az import békacomb jelentős része Indonéziából, illetve Törökországból, vadon élő békáktól származik. A nyílt levél aláírói szerint a törökországi békapopulációk nemzetközi exportra való túlhalászása következtében évente 20 százalékkal csökken az egyedszám.

A Washington Post által megkérdezett indonéz vadgazdálkodási szakértő, Mirza D. Kusrini azonban nem osztja az aggodalmakat: azt mondta, hogy az országban a két leggyakrabban begyűjtött fajnak stabil a populációja, egész évben szaporodnak és a rizsföldeken is jól érzik magukat.

Míg a Franciaországban és az EU-ban honos békapopulációk védettek a kereskedelmi célú kizsákmányolástól, az EU-nak nem szabadna engedni a békacombot szállító országok természeti erőforrásainak kizsákmányolását sem – figyelmeztetnek a szakértők.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#gasztronómia#franciaország#békacomb#természetvédelem#emmanuel macron#nyílt levél

Címlapról ajánljuk