Tudomány-Tech

Betegek százai halnak meg az idegesítő kórházi pittyegés miatt, pedig lehetne ez ellen tenni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 7. 16:32

A korszerű kórházak alapzajához ma már hozzátartoznak az életmentő műszerek hangjelzései. A gond az, hogy a minden irányból hallható monoton csipogás, sípolást egy idő után már meg sem hallják az orvosok, ápolók, így riasztáskor sok beteg nem jut időben kezeléshez, éppen amikor a legnagyobb szüksége lenne rá. Egy friss kutatás szerint lenne erre egy jó megoldás.

Ma már mindennaposnak számítanak a korszerű kórházakban az életmentő műszerek, amelyek folyamatosan monitorozzák a súlyos betegek életfunkcióit. Az intenzív osztályok alapzajához hozzátartoznak ezen műszerek különféle hangjelzései, az alap működést jelző pittyegéstől kezdve a riasztás esetén hallható sípolásig. Ha baj van, az orvosok vagy ápolók ezek alapján tudják, hogy melyik beteghez kell sietni életmentő beavatkozás miatt.

A gond azonban az, hogy manapság már annyi műszer és eszköz csipog és sípol folyamatosan, hogy a kórházi személyzet füle teljesen hozzászokott ehhez az alapzajhoz, és már szinte meg sem hallja a riasztást. Ez a fülfáradtság évente több mint száz beteg halálával hozható összefüggésbe, írja a Scientific American.

Egy friss kutatás szerint egy átlagos amerikai kórházban naponta 300 riasztás történik. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága szerint a riasztásokkal kapcsolatos problémák öt és fél év alatt 566 esetben végződtek halállal, azaz ennyiszer nem jutottak időben orvosi segítséghez kórházban fekvő betegek.

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen módszerekkel lehetne a fülfáradtságot kiküszöbölni. Joseph Schlesinger, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának aneszteziológusa és Michael Schutz, az ontariói McMaster Egyetem zenekutatója különböző hangokkal és dallamokkal folytattak kísérleteket, azt vizsgálva, hogy melyek lehetnek kellően figyelemfelhívóak egy nyüzsgő kórházi osztályon.

Azt találták, hogy az „ütős” hangok, amelyek sok rövid, nagy frekvenciájú kitöréseket tartalmaznak – például borospoharak csörömpölése – még kis hangerő mellett is kiemelkednek az alapzajból.

A Perioperative Care and Operating Room Management című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányukban a kutatók arra a konklúzióra jutottak, hogy összetett, időben változó, harmonikus felhangokkal rendelkező ütős hangsorok – mint amilyen egy xilofonon játszott dallamfutam – használata lenne leginkább célravezető.

Judy Edworthy alkalmazott pszichológus, az angliai Plymouth Egyetem emeritus professzora szerint a zenei hangok valóban segíthetnek a riasztások hatékonyságán javítani, ezért lenne fontos a jövőben a kórházi berendezések tervezésénél ezt figyelembe venni.

Nyitókép: Rita Franca/NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#egészség#kórház#riasztás#műszer

Címlapról ajánljuk