Tudomány-Tech

Videó: a világ egyik legkisebb méretű hala, mégis olyan hangos, mint egy puskalövés

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 15:59

A három éve felfedezett Danionella cerebrum akkora, mint egy köröm az ujjunkon, mégis 140 decibelt képes kiadni magából.

Apró cukiság, óriási, félelmetes hanggal: a Danionella cerebrum nevű, 2021-ben felfedezett halfajta az egyik legkisebb a világon: testhossza mindössze akkora, mint egy ember ujján a köröm. Azonban a kicsi hal óriási hangkifejtésre képes: 140 decibelt tud kisajtolni magából.

A Guardian szerint a fajtát sokáig értetlenkedve figyelték a tudósok, mivel nem értették, hogy ekkora kis test ilyen izmokkal hogy tud ilyen hangos lenni. A megoldást nemrég találták meg: kiderült, hogy a halnak különleges hangképző rendszere van, aminek része egy el nem fáradó izom, egy különleges borda és egy doboló porc.

A mianmari kutatók szupergyors kamerával vették fel a halat hangképzés közben, és a visszalassított felvételeket elemezve találták meg a hangképzés módját. Kiderült, hogy a hal egy különleges alakú bordával rendelkezik az úszóhólyag mellett, amelyet egy izomnyaláb odahúz egy porchoz. Amikor elengedi, a borda megüti az úszóhólyagot, így keletkezik a hang.


Nyitókép: Wikimedia Commons

#Tudomány-Tech#hal#hangos#kicsi#köröm#hang#izom#ízület#puska#lövés#Videó

Címlapról ajánljuk