Tudomány-Tech

Fékezés nélkül kapta telibe a szarvast az önvezető Tesla

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 26. 11:45

Egy teljesen önvezető üzemmódban lévő Tesla ütközött egy szarvassal. 

Súlyos közlekedési baleset történt egy amerikai rakétafotóssal a hétvégén. Ryan Bale, a Spaceflight News űrhajózási hírportál alapítója, a szakmában jól ismert michigani fotós és újságíró szombaton Tesla Model 3 elektromos autójával hajtott egy négysávos autópályán, amikor a semmiből eléugrott egy szarvas és az utas felőli oldalon az autó szélvédőjének csapódott.

Bale először két fotót posztolt a történtekről Facebook-oldalára, amihez annyit írt, hogy „Vigyázzatok a szarvasokkal”:


A fotókon jól látható, hogy az autó szélvédője teljesen tönkrement, és a karosszéria jobb oldali oszlopa is megroggyant, valamint a tetőt is alaposan megrongálta az autónak csapódó nagytestű állat.

Bale hétfőn közzétette az autó kameráinak felvételét. Ezeken jól látható, hogy a váratlanul feltűnő szarvassal fékezés nélkül ütközött az autó. A szarvas letarolta a tetőcsomagtartón lévő snowboard deszkát és az út bal oldalára zuhant. Az ütközés erejét jól szemlélteti, hogy a szerencsétlenül járt állatot legalább 6-7 méter magasra feldobta a Tesla.


A videóhoz Bale annyi kommentárt fűzött, hogy az autó teljesen önvezető üzemmódba volt kapcsolva (Full Self Driving Beta), és hogy ő maga már csak az ütközés pillanatában vette észre a szarvast.

Bale nem sérült meg a balesetben, de a Tesla nagy valószínűsággel totálkárosra tört.

Az egyik kommentre válaszul Bale elismerte, hogy ha nincs az autó önvezető módba kapcsolva, akkor valószínűleg elkerülhető lett volna a baleset, mivel akkor ő jobban figyelt volna az út környezetére, és tudott volna reagálni a hirtelen felbukkanó szarvasra. 

De így, hogy rábízta magát az autó önvezető rendszerére (ami ráadásul béta verzió, tehát nem teljes értékű), lankadt a figyelme, ez pedig együttesen vezetett a vadgázoláshoz. 

A Tesla autókon már jó ideje elérhető az önvezető üzemmód, noha a rendszer nem száz százalékig balesetbiztos. Az amerikai autógyártó cég tulajdonosa, Elon Musk évek óta ígéri, hogy a szoftver tökéletesen biztonságos lesz hamarosan. Az amerikai közlekedési szabályok szerint jelenleg csak akkor lehet önvezető üzemmódban használni egy autót, ha közben a sofőr teljesen a felügyelete alatt tartja az autót, és szükség esetén képes a kormányt megragadva az önvezető szoftver hibáit korrigálni.

Az RTL Fókusz öt évvel ezelőtt még aról számolt be az önvezető technológiával kapcsolatban, hogy a jövőben például az autónk úgy talál majd parkolóhelyet, hogy egy ujjal se nyúltunk a kormányhoz:


Nyitókép: Ryan Bale / Facebook

#Tudomány-Tech#infotech#tesla#önvezető#baleset#vadgázolás#egyesült államok#ryan bale#Michigan

Címlapról ajánljuk