Tudomány-Tech

Nem zuhant a fejünkre, végül a Csendes-óceán fölött égett el a veterán európai műhold

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 22. 17:54

Megsemmisült a légkörben az ERS-2 földmegfigyelő műhold, ami csaknem 30 évig keringett a Föld körül.

Az előrejelzéseknek megfelelőan szerdán belépett a sűrű légkörbe és csaknem három évtized után megsemmisült az ERS-2 (European Remote Sensing Satellite-2) európai földmegfigyelő műhold, írja az MTI az urvilag.hu híre alapján.

A több mint kétezer kilogrammos szerkezetet 1995-ben bocsájtották földkörüli pályára, és akkor a legkifinomultabb műholdnak számított, ikertestvérével, az ERS-1-el közösen olyan értékes adatokat gyűjtött a Földről, amiket máig használnak. A műhold az eredetileg tervezett három évnél jóval tovább, 2011-ig működött,. Akkor az Európai Űrügynökség (ESA) úgy döntött, hogy egy utolsó manőverrel, a maradék üzemanyagát felhasználva a Föld felé irányítják. Az cél az volt, hogy a műholdat letérítsék Föld körüli pályájáról, így csökkentve az ütközésveszélyt és az űrszemét keletkezését az alacsony Föld körüli pályák térségében.

A természetes fékeződési folyamatok mostanra vezettek el odáig, hogy az immár inaktív és nem irányítható űreszköz eljusson a légkör sűrű rétegéig, amelyre végül február 21-én magyar idő szerint 18:17 körül került sor. A visszatérés és megsemmisülés helyszíne a Csendes-óceán északi térsége volt. A visszatérést nemzetközi megfigyelési kampányban figyelték. Az ESA közlése szerint a műhold nagyjából 80 kilométeres magasságban darabjaira esett a légkörben, és szinte teljesen elégett.  A beszámoló szerint semmilyen, esetleg a felszínig is eljutó darab által okozott kárról nem érkezett jelentés.

Az ERS-2 által szolgáltatott adatok rendkívül értékesek az éghajlatváltozással kapcsolatos jelenségek tanulmányozásához. A műholdas adatokat számos természeti katasztrófa esetén is alkalmazták a következmények felmérése és elhárítása érdekében. Fontos öröksége még az ERS holdaknak, hogy megalapozták számos későbbi és mai modern földmegfigyelő műhold programját, megfigyelési módszereit és műszerezettségét.

Nyitókép: januári műholdas fotó az ERS-2 műholdról – Fotó: HEO / UK Space Agency / ESA

#Tudomány-Tech#tudomány#európai űrügynökség#űrkutatás#műhold#föld#ers-2

Címlapról ajánljuk