Tudomány-Tech

Először fotóztak közösülő púpos bálnákat – ráadásul két hímet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 2. 17:54

A hosszúszárnyú, avagy púpos bálnák nemi életéről mostanáig nem készült fotó, egy friss tanulmány szerint szexuális életüknek része a homoszexuális kapcsolat.

Először sikerült lefényképezni hosszúszárnyú avagy púpos bálnákat közösülés közben, írja a The Guardian a Marine Mammal Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A rengeri emlősök viselkedését megfigyelő kutatók szerint mérföldkőnek számító pillanat egy érdekes fordulatot is hozott – ugyanis mindkét bálna hím volt.

Bár a tengerbiológusok évtizedek óta próbálták megfigyelni és dokumentálni a púpos bálnák szexuális életét, mostanáig nem jártak sikerrel. 2022 januárjában azonban Hawaii partjainál, Maui szigetétől nyugatra eső vizeken, két fotósnak akkora szerencséje volt, hogy két bálna megközelítette a csónakjukat, majd közvetlen közelükben, körülbelül három-öt méterrel a hajó alatt kezdtek szexuális tevékenységbe.

A Lyle Krannichfeld és Brandi Romano által készített fotók az elsők, amelyeken púpos bálnák láthatók közösülés közben, egyben az első bizonyíték a homoszexuális viselkedésre ennél a fajnál.

A hím púpos bálnák hímtagja passzív állapotban az úgynevezett genitális résbe van visszahúzódva, így úszás közben a bálna teste áramvonalasabb. A cikkünk nyitóképén is látható (a tanulmányban cenzúrázatlanul is megtekinthető), Hawaii-on fényképezett aktus során az egyik bálna mellúszóival a helyén tartotta a másikat, miközben behatolt annak genitális résébe. Az alatta lévő bálna betegnek tűnt, észrevehetően lesoványodott, bőrét helyenként paraziták borították. 

A homoszexuális viselkedés egyébként gyakori az állatvilágban, így a tengeri emlősök közt is: delfinek és orcák között is megfigyelték már, de a púpos bálnák között eddig soha.

Stephanie Stack, a Pacific Whale Foundation bálnakutatója, az új tanulmány vezető szerzője azt mondta, hogy a púpos bálnák szexuális viselkedése mostanáig rejtély volt.

„Ez a felfedezés megkérdőjelezi a púpos bálnák viselkedésével kapcsolatos előzetes elképzeléseinket” – mondta. „Bár régóta tudjuk milyen bonyolult társadalmi kapcsolatok közt élnek ezek a fantasztikus állatok, két hím bálna párosodásának első bizonyítéka egyedülálló és figyelemre méltó esemény.”

A púpos bálnák akár 16 méter hosszúra és 36 tonna tömegűre is megnőhetnek. A faj egyedei a nyarat sarki vizekben táplálkozva töltik, majd ősszel és télen melegebb, trópusi éghajlatra vándorolnak.

Az új tanulmány szerint az azonos nemű cetfélék, így például a hím púpos bálnák a nemi szerv hasadékát vagy a végbélnyílást szaporodási viselkedés gyakorlására, társas kapcsolat kialakítására vagy egyfajta dominancia érvényesítésére használhatják.

Nyitókép: Lyle Krannichfeld, Brandi Romano / Marine Mammal Science

#Tudomány-Tech#tudomány#tengerbiológia#púpos bálna#bálnák#homoszexualitás#hosszúszárnyú bálna

Címlapról ajánljuk