Tudomány-Tech

Ezért nem érdemes illegálisan ilyen hüllőt tartani otthon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 23. 19:28

Egy coloradói férfi meghalt, miután illegálisan tartott viperagyíkja megharapta.

A 34 éves Christopher Ward két egzotikus hüllőt, gilákat tartott engedély nélkül otthon, és ez okozta a vesztét, derült ki a CNN híradásából. A viperagyíknak is nevezett gila (Heloderma suspectum) azon hüllők közé tartozik, amik harapásukkal mérget juttatnak áldozatuk szervezetébe.

A coloradói férfit a kezén harapta meg az egyik gilája. Barátnője február 12-én éjfél előtt hívta a 911-et azzal, hogy barátja hányni kezdett, majd elájult és leállt a légzése. Wardot egy denveri kórházba szállították, ahol lélegeztetőgépre kötötték. Később agyhalottnak nyilvánították, majd február 16-án meg is halt.

Lakewood városában, ahol a férfi lakott, a helyi szabályozás szerint tilos gilákat otthon tartani. A gyíkokat állatvédelmi szakemberek távolították el a házból, a tervek szerint áthelyezik azokat egy dél-dakotai állatparkba. A férfi a gyíkokon kívül huszonhat különböző fajhoz tartozó pókot is tartott terráriumokban, ezeket szintén elszállították.

A férfi barátnője azt mondja a rendőröknek, hogy a gyíkot, ami Wardot megharapta, Winstonnak hívták, és Ward egy denveri hüllőkiállításon vásárolta meg októberben, amikor a hüllő körülbelül egy éves volt. A másik, Potato névre hallgató gilát, egy arizonai tenyésztőtől vásárolták novemberben.

A Smithsonian szerint a gilák a legnagyobb gyíkok az Egyesült Államokban, akár félméteresre is megnőhetnek. Főként Mexikó északi részén és több délnyugati amerikai államban – Arizonában, Kaliforniában és Új-Mexikóban – élnek.

A gila mérge olyan erős, mint a gyémánthátú csörgőkígyóké. Olyan szervük nincs, amivel a mérget préselni tudják, de több mint 10 percig is képesek tartani a harapást, a méreg ennyi idő alatt szivárog át áldozatukba. A gilák mérge ellen nincs ellenszer, de harapásuk csak ritkán okoz halált emeberk esetében.

Nyitókép: DeAgostini/Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#gila#viperagyík#colorado#egyesült államok#mérges gyík#mérgezés

Címlapról ajánljuk