Tudomány-Tech

Először ölt embert az alaszkai himlő

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 16:12

Először szedett halálos áldozatot az alaszkai himlő. Mutatjuk, hogy mennyire veszélyes, mennyien betegedtek meg, és mik a tünetek.

Alaszkai himlőben halt meg egy idős férfi az amerikai Alaszka államban, ezzel ő lett a 2015-ben felfedezett vírus első ismert halálos áldozata – közölték a helyi egészségügyi hatóságok. A férfi, akinek pontos életkorát nem hozták nyilvánosságra, január végén hunyt el Anchorage város egyik kórházában. Ő volt a hetedik ember, akiről tudni lehet, hogy megfertőződött a vírussal.

Régóta terjedhet

Az alaszkai himlőt 2015-ben fedezték fel egy Fairbanks város környékén élő nőben, aki bőrkiütés és megduzzadt nyirokcsomók miatt ment orvoshoz. Ezt követően még további hat emberben találták meg a vírust.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen új vírusról lenne szó. Dr. Joe McLaughlin alaszkai járványügyi szakember, az alaszkai egészségügyi minisztérium munkatársa a CNN-nek elmondta, hogy „nagyon is valószínű, hogy a vírus több száz, vagy akár több ezer éve jelen van Alaszkában”, és eddig azért nem fedezhették fel, mert nem mentek vele orvoshoz az emberek.

Egész Alaszkában jelen lehet

Az első hat esetet mind az állam keleti, középső részén található Fairbanks város környékén volt, a hetedik azonban az attól nagyjából ötszáz kilométernyire délre található Kenai-félszigeten. Szakemberek közlése szerint ez arra utal, hogy a vírus jóval elterjedtebb Alaszkában, mint azt eddig gondolták. Azt kizárták, hogy a vírus Fairbanksből került volna a Kenai-félszigetre.

Enyhe tünetek

Dr. Julia Rogers, az CDC amerikai járványügyi hivatal szakértője a New York Timesnak elmondta, hogy a betegség jellemzően enyhe lefolyású, és „lehettek korábban már fertőzések, amiket emiatt nem vettünk észre”, és a közeljövőben több esetet is felfedezhetnek most, hogy az orvosok már tudják, hogy mire figyeljenek.

Először ölt embert az alaszkai himlő
Példa az alaszkai himlő egyik tünetére. Fotó: health.alaska.gov

A legutóbbi, halállal végződő esetet leszámítva egyik korábban fertőzött sem szorult kórházi kezelésre. A betegség tünetei között vannak rovarcsípésnek tűnő bőrrendellenességek, izom- és ízületi fájdalmak, valamint láz.

Rákbeteg volt a halálos áldozat

A legutóbbi beteg – akinek sem a nevét, sem pedig életkorát nem hozták nyilvánosságra – az egészségügyi hatóságok közlése szerint rákbetegsége miatt immunszupresszáns gyógyszereket szedett, és ez minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy súlyossá vált az állapota. A férfi először 2023 szeptemberében vette észre bőrkiütést, és novemberben szállították kórházba, miután az antibiotikumos kezelések ellenére állapota rosszabbra fordult.

A kórházban egyre több kiütése lett, égő fájdalomra panaszkodott, majd akkut veseleállás, alultápláltság és légzésproblémák alakultak ki nála, és végül január végén hunyt el.  

Hogyan fertőz?

A vírus főleg kisállatokban található meg, például mókusokban, és onnan terjedhet át az emberekre. Arra még nem volt példa, hogy emberről emberre terjedt volna, de az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják a fertőzötteknek, hogy kötözzék be a betegség okozta kiütéseket, rendszeresen mossanak kezet, és ne adjanak oda másoknak olyan ruhát, amik érintkezésbe léphettek a kiütésekkel.

Dr. Joe McLaughlin a New York Times-nak elmondta, hogy az összes betegnek volt kutyája, vagy macskája, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy rajtuk keresztül juthatott a szervezetükbe az alaszkai himlő.

A legutóbbi beteg magányosan élt egy erdőben, ahol rendszeresen meglátogatta egy kóbormacska, és a szakemberek szerint feltehetően rajta keresztül jutott a szervezetébe az alaszkai himlő vírusa. Bár a macskát letesztelték, és a szervezetében nem találták meg a vírust, elképzelhető, hogy levadászott vírussal fertőzött állatokat, és karmain ott lehetett a vírus. Az elhunyt férfi az orvosoknak elmondta, hogy a macska rendszeresen megkarmolta, és az első kiütése is ott keletkezett, ahol korábban a kóbor macska megkarmolta.

Meg kell-e ijedni?

Szakemberek a haláleset után kijelentették, hogy az Alaszkán kívül élő embereknek egyáltalán nem kell aggódniuk a vírus miatt, és az alaszkaiknak sem kell attól tartaniuk, hogy alaszkai himlő hirtelen széles körben terjedni kezd, elég, ha tisztában vannak azzal, hogy létezik egy ilyen vírus, és tudják, hogy mik a tüneteik. „Az alaszkai himlő továbbra is ritka betegségnek számít” – mondta McLaughlin a Time magazinnak.

Nyitókép: Túrázó Alaszkában. Fotó: GettyImages

 

#Tudomány-Tech#alaszkai himlő#alaszka#vírus#Életmód#egészség#betegség

Címlapról ajánljuk