Tudomány-Tech

Már az Antarktiszon is van térerő: átadták a világ legdélebbi mobiltelefon-bázisállomását

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 20:40

Egy kutatóállomást szolgál ki a berendezés, ami olyan, mint bárhol a világban, csak jobban védik a fagy és a szél ellen.

Nem kell többé nélkülöznie a térerőt annak, aki az Antarktiszon a Norvég Sarkköri Intézet által üzemeltetett Troll kutatóállomásra utazik: a norvég Telenor hétfőn megnyitotta a világ legdélebbi mobiltelefon-bázisállomását, amely a Troll kutatóállomáson és környékén biztosít lefedettséget.

Az MTI híre szerint a torony lehetővé teszi a rendes mobiltelefon-szolgáltatások igénybevételét, ezzel növeli a tudósok és a kiszolgáló személyzet biztonságát, de azt is lehetővé teszi az okoseszközöknek, hogy valós időben gyűjtsenek és osszanak meg információt.

A Troll kutatóállomás geológiai, meteorológiai, klímával és radioaktivitással kapcsolatos adatokat is gyűjt.

A Telenor egyik vezetője, Christian Skottun emlékeztetett, hogy a vállalat létesítette nemrég a világ legészakibb mobiltelefon-bázisállomását is a Spitzbergákon, Ny-Ålesund településen. Szerinte ez új lehetőségeket nyit az adatok gyűjtésére mostoha időjárási körülmények között. Ugyanazt a mobil távközlési technológiát alkalmazzák, mint bárhol a világon, de különleges óvintézkedéseket kellett tenni, hogy védjék a berendezéseket a heves széltől és az alacsony hőmérséklettől.

Nyitókép (illusztráció): David Merron Photography / Moment / Getty Images

#Tudomány-Tech#mobiltelefon#antarktisz#norvégia#telenor#bázisállomás#kutatóállomás

Címlapról ajánljuk