Tudomány-Tech

Nagyon gyorsan olvad a világ legnagyobb jéghegye

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 15:09

A Győr-Moson-Sopron megye méretű jéghegy 38 éve szakadt le az Antarktiszról, de csak pár hónapja mozdult meg, jelenleg a fehér kontinens sarki áramlatain sodródik. 

Gyorsan olvad a világ legnagyobb jéghegye, az Antarktiszról leszakadt A23a – állapították meg a kutatók, akik az Eyos expedíciós vállalat hajójával vasárnap érték el az óriási jégtömböt.

Ian Strachan, az expedíció vezetője a BBC Newsnak elmondta, hogy a jéghegyet 3-4 méteres hullámok mossák, és így eróziója folyamatos. Az expedíció vasárnap drónos megfigyelést végzett a jéghegynél, írja az MTI.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, több mint három évtizednyi nyugalom után mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye. Az A23a nevű jéghegy 1986-ban szakadt le az Antarktiszról, majd a Weddell-tengerben megfeneklett és jégsziget lett belőle. A monstrum évtizedekig egyhelyben maradt, majd a szél és az áramlatok hatására november végén mozgásba lendült, és a Déli-óceán felé vette az irányt.


Az A23a nagyságát és mozgását műholdas megfigyeléssel követik a kutatók. A jégtömb vastagsága helyenként a 300 métert is meghaladja, tömege csaknem egymilliárd tonna, de napról napra csökken. 

Területe mintegy 4 ezer négyzetkilométer, vagyis több mint kétszer akkora, mint Nagy-London, nagyjából akkora, mint a teljes Győr-Moson-Sopron megye.

A jéghegy jelenleg az Antarktisz sarki áramlatain sodródik, amely az óra járásával egy irányban forog az Antarktisz körül. Az áramlat az A23a-t az uralkodó nyugati széllel együtt a Dél-Orkney-szigetek irányába tereli, amelyek az Antarktiszi-félsziget csúcsától mintegy 600 kilométerre északkeletre találhatók.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#legnagyobb#jéghegy#antarktisz#olvadás

Címlapról ajánljuk