Életmód

Ezek a világ legextrémebb repülőterei

Ignácz PéterIgnácz Péter

2024. április 27. 12:14

Kíváncsi arra, hogy milyen lehet majd az igazi maxi Dubaj? Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városának, ami az azonos nevű emírség központja, arra készül, hogy megépítse a világ legnagyobb repülőterét. A méret azonban nem minden, így a dubaji beruházás kapcsán összegyűjtöttük a világ legextrémebb repülőtereit, a legszebbtől kezdve a legkisebben át a legveszélyesebbig. 

Dubaj arra készült, hogy a világ legnagyobb repülőterét építi fel, ami a tervek szerint évente 160 millió utast és 12 millió tonna árut fogad majd – írta a CNN. A Dubaj központjától nagyjából 30 kilométerre található Al Maktoum nemzetközi repülőtér már most is működik – az első kereskedelmi gép, a WizzAir egyik A320-as éppen Budapestről érkezett meg oda, 2013 októberében –, de csak korlátozott számban fogad utasokat.

Paul Griffiths, a Dubai Airport vezérigazgatójának elmondása szerint az átépített Al Maktoum várhatóan valamikor a 2030-as években nyithatja meg kapuit, és olyan futurisztikus látványosság lesz, ami teljesen át fogja írni a reptérépítés megszokott szabályait. A megarepülőtér terveit jelenleg is készítik, és Griffiths közlése szerint azt egészen a 2050-es évekig folyamatosan bővíteni fogják, és központi eleme lesz egy teljesen új városrésznek, ami egy „aerotropolis” lesz.

A világ legnagyobb repülőtere

Jelenleg utasszámot tekintve az amerikai Georgia államban található Atlanta nemzetközi repülőtér számít a legnagyobbnak. Ezt a címet 1998 óta 25 alkalommal nyerte el, évente nagyjából százmillió utas fordul meg ott. Területre a világ legnagyobb repülőtere a Guinness Világrekordok szerint a szaúd-arábiai King Fahd nemzetközi repülőtér, ami elképesztő 780 négyzetkilométerével nagyobb, mint a közeli Bahrein, aminek három repülőtere is van. Csak összehasonlításként: Budapest 525 négyzetkilométer. 

Azonban vannak, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a szaúdiak annak köszönhetik az elsőségüket, hogy minden, a reptér tulajdonában lévő területet beleszámoltak, miközben maga a légikikötő csupán 36 négyzetkilométert foglal el. Ez alapján a legnagyobb területű repülőtér címe inkább az amerikai Denver városának nemzetközi repülőterét illeti, ami 135 négyzetkilométert foglal el.

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
A denveri nemzetközi repülőtér. Fotó: Marli Miller/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Legnagyobb és legszebb repülőtér-terminál

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
Légifelvétel a még épülő pekingi Daxin repülőtérről, 2019 januárjában. Fotó: Wang Zirui/Future Publishing via Getty Images)

A 2019-ben átadott pekingi Daxin nemzetközi repülőtér hétszázezer négyzetméteres termináljával a világ legnagyobbja. A világhíres Zaha Hadid Architects által tervezett épületet 2020-ban a világ legszebb repülőterének választották az UNESCO által szervezett Prix Versailles díjátadón.

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
A pekingi Daxin repülőtér, 2019. augusztus 30-án. Fotó: Chen Xiao/VCG via Getty Images

A lenyűgöző zöld zuhatag

A szingapúri Changi repülőteret 2023-ban újra a világ legjobbjának választotta a Skytrax. Így az 1981-ben megnyitott repülőtér a működése alatt már több mint 660 „legjobb repülőtér” díjat zsebelhetett be.

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
A szingapúri Changi repülőtér „ékköve” Fotó: Carola Frentzen/dpa (Photo by Carola Frentzen/picture alliance via Getty Images)

Leglenyűgözőbb része a 2019-ban átadott, 135 ezer négyzetméteres Jewel, azaz az ékszer, ahol a világ legnagyobb, negyven méter magas belső vízesése, öt emeletnyi, esőerdőt mintázó kertje háromezer fával és 60 ezer bokorral, valamint éttermek és szórakozási lehetőségek várják az utasokat.

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
Fotó: Carola Frentzen/picture alliance via Getty Images)

A világ legkisebb repülőtere

A világ legkisebb kereskedelmi repülőterét a Karib-tengeri Saba szigetén találjuk. A Juancho E. Yrausquin repülőtér mindössze négyszáz méter hosszú fel- és leszállópályájára szinte olyan leszállni, mint egy repülőgépszállító anyahajóra. Az érzést az is erősíti, hogy mindkét végén meredek sziklafalak és a tenger várja a repülőgépeket.

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
A Juancho E. Yrausquin repülőter, a holland királyi család látogatása idején, 2023. fbruár 9-én. Fotó:Patrick van Katwijk/WireImage / GettyImages

A Hollandiához tartozó kicsi szigeten csak 1959-ben szállt le először repülőgép, egészen addig lehetetlenségen tartották ezt. A vulkanikus szigeten mindössze egyetlen egy kicsi lapos rész van, ahol ezt végre lehetett hajtani. Ez a Flat Point, azaz Lapos Pont, ahol a legendás pilóta, Rémy de Haenen szállt le, miután pár hét alatt kialakítottak egy leszállópályaszerűséget.

A leszállást – amit a sziget összes lakója megnézett – azonban olyan veszélyesnek ítélték a hatóságok, hogy megtiltották, hogy még egyszer végrehajtsa azt. A repülőteret végül 1963-ban adták át. Jelenleg mindössze egyetlen egy helyi légitársaság használhatja, kifejezetten rövid fel-és leszállásra tervezett légcsavaros kisgépekkel, és különleges kiképzésen átesett elit pilótákkal.


Nem véletlen, hogy a sziget szuvenírboltjában az egyik népszerű emléktárgy egy póló, rajta a szöveggel, hogy „túléltem a leszállást Sabán”.

A világ leghajmeresztőbb repülőtere

A világ legveszélyesebb repülőtereit bemutató listák rendszeres első helyezettje a Nepálban, a Himalája hegyei közt található Lukla repülőtere. A Mount Everest kapujának számító piciny repteret 1964-ben a legendás hegymászó, Sir Edmund Hillary építtette fel, miután megvásárolta a területet, hogy könnyebb legyen eljutni az Everesthez. 2008-ban az ő és serpája tiszteltére kapta a Tenzing-Hillary repülőtér nevet.

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
Lukla repülőtere, még mielőtt aszfaltréteget kapott volna a futópálya. Fotó: Nigel Killeen / GettyImages

A 2845 tengerszint feletti magasságon lévő repülőteret egy hegyoldalban építették fel, a le- és felszállópálya mindössze 527 méter hosszú, húsz méter széles, és egyik végén egy mély szakadék, a másik végén pedig egy meredek sziklafal található. Ráadásul még csak nem is vízszintes, nagyjából 11 fokban lejt. A pálya éveken át döngölt föld volt, csak 2001-ben aszfaltozták le. A hatóságok csak nagyon tapasztalt pilótáknak engedélyezik használatát.

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
A világ legveszélyesebb repülőtere, a nepáli Lukla. Fotó: Rahul Sharma/ INDIAPICTURE/Universal Images Group via Getty Images)

Az évente már több mint százezer utast fogadó repülőtéren azonban nem a futópálya elhelyezkedése és rövidsége jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a szeszélyes időjárás, ami miatt jellemzően leginkább kora reggel érkeznek és indulnak gépek. A késések rendszeresnek számítanak az időjárási körülmények romlása miatt

A legnehezebben megközelíthető reptér, ahol csak maroknyi pilóta szállhat le

A Bhutánban található Paro nemzetközi repülőtér olyan veszélyes, hogy csak egy maroknyi pilótának engedélyezik, hogy oda leszállhasson. A Himalája hegyei között, egy mély völgyben, több mint kétezer méteres tengerszint feletti magasságban található repülőteret ugyanis olyan rendkívül nehéz megközelíteni, hogy csak külön kiképzés után használhatják a pilóták, akik műszeres segítség nélkül, csak a szemükre hagyatkozhatnak, amikor az akár ötezer méteres hegycsúcsok között repülnek. 


A pilóták előre megtervezett sebességgel és magasságon kell repülniük, figyelve a kijelölt tereptárgyakat. Különösen nehézzé teszi a dolgukat, hogy a leszállópályát csak az utolsó pillanatban, a földet érés előtt kevesebb mint fél perccel látják meg. A repülőteret csak az állami Drukair, valamint Bhutan Airlines gépei használják.

A repülőtér, ahol strandolók szinte megérinthetik a leszálló gépek alját

A világ leglátványosabb, és talán legtöbbet videózott repülőtere a St. Maarten szigetén található Princess Juliana repülőtér, ami közvetlenül a part, és egy strand mellett található. Az évente több mint 1,8 millió utast fogadó repülőtérre érkező gépek rendkívül alacsonyan közelítik meg a leszállópályát, extrém közel egy strandhoz. Ez olyan látványos, hogy még a repülőtér weboldalán is kiemelt helyet szenteltek a legjobb felvételeknek.


Ez is elég jól néz ki:


De nem csak a leszállásokat imádják a turisták, hanem a felszállásokat is. A kalandvágyók ilyenkor a sugárhajtóművek mögé állva, kerítésbe kapaszkodva élhetik át, milyen erős szelet gerjeszt, amikor a pilóták a felszálláshoz készülve felpörgetik a hajtóművet. Nem mindenkinek sikerül állva maradnia.

A világ legmagasabban fekvő repülőtere

Kína a 2010-es évek elején kezdte el építeni a világ legmagasabb pontján lévő kereskedelmi repülőterét Szecsuán tartomány tibeti régiójában. A Daocheng Yading repülőtér 4411 méteres tengerszint feletti magasságon található, amivel megelőzte az addigi csúcstartót, a 4334 méteren található Qamdo repülőteret.

repülőtér legnagyobb legkisebb legveszélyesebb
A világ legmagsabban lévő repülőtere, a kínai Daocheng Yading repülőtér. Fotó: Wang Jianfeng / Costfoto/Future Publishing via Getty Images)

A több mint másfélmilliárd jüanból felépített repülőteret 2013 szeptemberében adták át. A Daochengre három kínai légitársaság szállít utasokat, és csak olyan, 55 évnél fiatalabb pilóták mehetnek oda, akiknek külön engedélyük van nagy magasságú repülőterek használatára, a ritka levegő ugyanis megnehezíti a le- és felszállást.  

Nyitókép: A KLM egyik Boeing 747-400-as típusú gépe landol a Princess Juliana repülőtéren – Fotó: LUPOO / ullstein bild via Getty Images

#Életmód#repülőtér#legnagyobb#legkisebb#legveszélyesebb#dubaj#changri#lulka#bhután#st marteen#ma

Címlapról ajánljuk