Külföld

Ezt még Mészáros Lőrinc is megérezné: kamion kellett a világ legnagyobb pénzrablásához

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 10:36

Harmincmillió dollárt, azaz átszámítva nagyjából tízmilliárd forintot loptak el egy kaliforniai depóból húsvét vasárnap. A rablás előkelő helyen áll a világ legnagyobb készpénzrablásai között, amikben volt hónapokon át tartó alagútfúrás, katonai akciónak is beillő támadás, emberrablás, és kormányzati korrupció gyanúját felvető sorozatrablás. Sőt, olyan bankrablás is akadt, amit konkrétan egy ország elnöke adott utasításba. 

Los Angeles történetének egyik legnagyobb készpénzrablását hajtották végre ismeretlen tettesek húsvét vasárnap este a kaliforniai városban, miután nagyjából harmincmillió dollárt (10 milliárd forint) raboltak el egy készpénzraktárból. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a rablást másnap vették csak észre, mert egyetlen riasztó sem szólalt meg a behatolás idején.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a rablóknak hogyan sikerült bejutniuk a Garda World biztonságtechnikai cég épületébe, és a páncélterembe úgy, hogy közben meg tudták kerülni az egyik ott dolgozó ember jellemzése szerint kifinomult riasztóberendezéseket. Az amerikai televíziókban bemutatott felvételeken látni, hogy az épület egyik falát mintha áttörték volna, de egyelőre nem erősítették meg, hogy annak köze van-e a rabláshoz. A Los Angeles Times értesülései szerint a rablók a tetőn keresztül érték el a páncéltermet.

a világ legnagyobb készpénzrablásai
Fotó: KABC/ABC7/Reuters

A Timesnál úgy tudják, hogy a rablóknak bennfentes információik lehetettek, és ezért tudhatták, hogy aznap különösen nagy mennyiségű készpénz lesz a páncélteremben, ahol a környéken lévő vállalkozások pénzeit szokták tárolni.

Az ezt megelőző legnagyobb készpénzrablást 1997-ben hajtották végre Los Angelesben, amikor majdnem 19 millió dollárt rabolt el hat fegyveres a Dunbar pénzszállító cég telephelyéről. 

De ez a mostani rablás előkelő helyen van a világ legnagyobb készpénzrablásai között is. 

A legnagyobb brit készpénzrablás

2004-ben Észak-Írországban 26,5 millió fontot (12 milliárd forint) raboltak el fegyveresek a Northern Bank belfasti fiókjából, miután elrabolták a pénzintézet két vezetőjét, és családtagjaik megölésével fenyegetve rávették őket, hogy segítsenek nekik. Egészen két éven át ez volt az Egyesült Királyság történetének legnagyobb készpénzrablása.

2006-ban hasonló módszerrel rabolták ki bűnözők a Securitas biztonságtechnikai cég depóját a Londontól délre található Tonbridge városában. A depó vezetőjét és családját elrabolták, és a segítségével jutottak be az épületbe, ahol megkötözték az ott dolgozó 14 embert, majd 53 millió font készpénzzel (24 milliárd forint) távoztak.

A rablás miatt végül nyolc ember ítéltek el, de a zsákmányból csak nagyjából húszmillió fontot sikerült megtalálniuk a hatóságoknak.

Három hónap, 80 méter alagút, tízmilliárdos zsákmány

2005. augusztus 8-án nagy meglepetést érte a brazíliai központi bank munkatársait, amikor Fortazela városában kinyitották a pénzintézet páncéltermét. A padlón egy lyuk volt, a páncélból pedig több mint 164 millió brazil reálnyi (több mint tízmilliárd forint), átvizsgálásra váró készpénz (mind ötven reálos bankjegyek) hiányzott.

a világ legnagyobb készpénzrablásai
A Banco Central épülete, a brazíliai Fortazela városában. Fotó: Google Steet View

Mint kiderült, a rablók egy majdnem nyolcvan méter hosszú, szellőzéssel és világítással ellátott alagutat épített a bank széfje alá, egy közeli épület alól indulva, amit három hónappal korábban béreltek ki, és kertészeti cégnek álcázták. Miután a város egyik legforgalmasabb útja alatt, négy méter mélyen futó alagút elérte a bankot, áttörték a több mint egy méter vastag vasbeton padlót, és megléptek a három tonna súlyú készpénzzel.

A brazil hatóságok végül azonosították a rablást kitervelő három embert, akik közül az egyiket nem sokkal az eset után elraboltak, és a váltságdíj kifizetése után megöltek, kettő pedig hosszú börtönbüntetését tölti. 

A rablással kapcsolatban több mint száz ember ellen indítottak eljárást, és még 2023-ban is voltak letartóztatások, például őrizetbe vették azt a mérnököt, aki az alagútépítést irányította.

A pénz nagy részének azonban nyoma veszett, a brazil rendőrség közlése szerint legfeljebb 60 millió reált, azaz nagyjából négymilliárd forintot sikerült lefoglalniuk.  

A rejtélyes bejrúti bankrablás

A világ egyik legnagyobb bankrablását a libanoni polgárháború káosza közepett követték el máig ismeretlen emberek, akik csendes módszerek helyett a nyers erőt választották. Az 1976 januárjában végrehajtott merész rablásban a becslések szerint 20 millió és 50 millió dollár közötti értékben raboltak el készpénzt, aranyat és ékszereket a bejrúti British Bank of the Middle East egyik bejrúti épületéből.

A bank a Zöld Vonalnak nevezett senki földjén állt a háborús övezetté vált Bejrútban, az egymással harcoló muzulmán és keresztény területek között. Január 20-án egy fegyveresekből álló csoport aknagránátokkal kezdte lőni mindkét frontvonalat, és a kialakult káosz közepette egy falat átrobbantva jutottak be a bankba, ahol feltörték a páncéltermet, majd elhajtottak a helyszínről és eltűntek.

A máig megoldatlan rejtélyes rablást egyes vélemények szerint a Jasszer Arafat-féle Palesztin Felszabadítási Szervezete követte el, korzikai zárfeltörők segítségével, esetleg egy keresztény fegyveres csoporttal együttműködésben. 

De felmerült, hogy az orosz maffia, a Moszad, vagy az IRA állt a rablás mögött. Damien Lewis brit író szerint viszont a brit különleges erők, az SAS egy egysége hajtotta végre a rablást, ami álca volt a bank páncéltermében található, terrorizmussal kapcsolatos iratok megszerzésére.

A Guinness világrekorder százmilliárdos rablás

A Szaddám Huszein megbuktatása után kitört felekezetek közti háború káoszba taszította Irakot, és miközben az amerikai hadsereg öngyilkos merényleteket végrehajtó felkelőkkel harcolt a folyamatos bombamerényletektől hangos országban, egy bank biztonsági őrei végrehajtották azt a bankrablást, amit a Guinness Világrekordok a legnagyobbnak ismer el.

A rablás 2007. július 11-én történt, a Dar Es Salaam befektetési bank bagdadi épületében, ahonnan a bank három (egyes beszámolók szerint kettő) biztonsági őre 282 millió dollárt (mai árfolyamon nagyjából százmilliárd forint) lopott el készpénzben. A rablást másnap fedezték fel a bankot kinyitó alkalmazottak.

Az esetről szóló korabeli beszámolók furcsaként jellemezték, hogy a bankban miért, és hogyan lehetett ilyen nagy mennyiségű amerikai dollár készpénzben, és korrupció gyanúját emlegették, valamint azt, hogy a rablók kapcsolatban állhattak milíciákkal. A világ legnagyobbjaként ismert bankrablásáról azóta sem lehet tudni semmit, amit magyarázhat, hogy az arról szóló hír több lapban csak egy érdekes mellékszál volt az országot elárasztó erőszakos események sorában.

Egymilliárd dolláros bankrablás

A világ legnagyobb bankrablásairól szóló cikkekben rendre az első helyre kerül az egymilliárdos bagdadi bankrablás, amit a Guinness csak azért nem rangsorol az elsőnek, mert azt Irak akkori diktátora, Szaddám Husszein hajtotta végre, és így jellemzésük szerint technikailag nem volt törvénytelen. Ezt egy külön rekordként tartják számon: a legnagyobb rablást, amit államfő követett el.

Szaddám Husszein egyik fia, Kuszaj 2003. március 18-án, helyi idő szerint hajlani négy órakor jelent meg az iraki Központi Bank épületénél, pár órával azelőtt, hogy az Egyesült Államok megkezdte az ország bombázását. Kuszajnál egy kézzel írott levél volt, apja utasításával, hogy adjanak át neki nagyjából 900 millió amerikai dollárt, és százmillió eurót, készpénzben, amiket aztán három kamionnal szállítottak el a bankból. Két órába telt, mire bepakolták a pénzt.

a világ legnagyobb készpénzrablásai
Iraki rendőrök és amerikai katonák Bagdadban, az iraki központi bank épületénél, 2003- április 16-án. Fotó: Marco Di Lauro/Getty Images

A koalíciós erők végül csak 650 millió dollárt találtak meg az elvitt pénzből, a maradék 350 millió dollár nyomtalanul eltűnt.

A világ legnagyobb rablása, amiről nem hallott

A világ legnagyobb pénzrablását nem fegyvereket lóbáló, maszkos rablók hajtották végre, akik erőszakkal törtek be egy bankba, vagy raktárba. Nem kellett páncélszekrényeket feltörniük, falakat bontaniuk, alagutat ásniuk. Nem egy nagy akciót hajtottak végre, a lopás több mint egy éven át zajlott.

Ez idő alatt nagyjából 2,5 milliárd dollárt, azaz átszámítva nagyjából kilencszázmilliárd forintot lovasítottak meg.

A rablást Irakban hajtották végre, 2021 és 2022 között. A célpont az iraki adóhivatal volt, ami hatalmas vagyonon ült: pénzeken, amit külföldi vállalatok fizettek be adóelőlegként, majd nem követelték vissza. A pénzeket öt fiktív cég nevére kiállított csekkeken fizette ki az adóhivatal, amit egy bankban váltottak készpénzre az elkövetők. A pénz túlnyomó része máig nem került elő.

A lopással kapcsolatban egy üzletembert tartóztattak le, akit azonban végül a bíróság feltételesen szabadlábra helyezett, miközben az egymással szemben álló iraki politikai erők mind a másikat vádolják korrupcióval, és azzal, hogy lehetővé tették a lopást.

Az Economist egyik újságírója, aki behatóan foglalkozott az esettel azonban arra jutott, hogy az ügyben oldaltól függetlenül érintett lehetett az egész iraki elit is. Az ellopott pénz pedig minden bizonnyal Irakban maradt, és az elmúlt években hirtelen elkezdett nagy infrastrukturális beruházások és ingatlanépítések környékén kell keresni.

Nyitókép: A Garda World biztonságtechnikai cég telephelye Los Angelesben. Fotó: Google Street View

#Külföld#rablás#készpénz#legnagyobb#ma

Címlapról ajánljuk