Tudomány-Tech

Új antibiotikumot fedeztek fel – reményt adhat a veszélyes kórházi szuperbaktériumok ellen

rtl.hurtl.hu

2024. január 4. 17:07

Új antibiotikumot fedeztek fel, ami a tudósok szerint ígéretesnek tűnik az egyik veszélyes kórházi szuperbaktérium elleni küzdelemben.  

Egy teljesen új csoportba tartozó antibiotikumot fedeztek fel nemrégiben, amely a más gyógyszereknek ellenálló baktériumokok ellen is ígéretesnek tűnik – írja az IFLScience.

A Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmányban azonosított antibiotikum a 

zosurabalpin 

nevet kapta. A laborokban és az egereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy hatékonynak bizonyul az Acinetobacter baumannii nevű baktérium egyik rendkívül gyógyszerrezisztens törzse ellen. 

Ez a szuperkórokozó az időseket vagy a valamilyen súlyos betegséggel küzdő, legyengült betegeket támadja, és különösen nagy veszélyt jelent a kórházakban, ahol könnyen fertőződnek az operáció utáni páciensek, a géppel lélegeztetett betegek, továbbá azok, akiknek hosszú időn át van beültetett katéterük. A baktérium sokszor nem reagál a korszerű antibiotikumokra, ám a most felfedezett zosurabalpin ígéretesnek tűnik a veszélyes kórokozó elleni küzdelemben.

Sőt, a tudósok szerint a felfedezés potenciálisan más kórokozók modern kezelésében is szerepet játszhat. A klinikai vizsgálatok már megkezdődtek, és jól haladnak, így könnyen lehet, hogy hamarosan egy teljesen új antibiotikum kerülhet forgalomba.

Nyitókép: Getty Images

 

#Tudomány-Tech#antibiotikum#felfedezés#baktérium#kórházi fertőzés

Címlapról ajánljuk