Tudomány-Tech

Jól van a kisfiú, akin a világon elsőként hajtottak végre részleges szívátültetést

rtl.hurtl.hu

2024. január 3. 19:43

A beültetett szívbillentyűk és artériák Owennel együtt növekednek. Az orvosok korábban csak kismalacokon próbáltak ki hasonló beavatkozást.

Nem pusztán túlélte a beavatkozást, de jól is van az a kisfiú, akin a világ első részleges szívátültetését hajtották végre 17 napos korában, 2022 tavaszán – erről a Good Morning America számolt be, miután az észak-karolinai Duke gyermekkórház orvosai tanulmányt tettek közzé a műtét eredményéről az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában.

Owen Monroe szívrendellenességgel született, az orvosok pedig számos lehetőséget megvizsgáltak gyógyítására, de egyik sem volt ideális. Teljes szívátültetést követően egész életében a beültetett szerv kilökődését akadályozó gyógyszereket kellett volna szednie, amelyek életveszélyes komplikációkat okozhatnak, ha pedig mesterséges szívbillentyűket ültettek volna be, azokat többször is cserélni kellett volna a növekedésével, és minden műtét jelentős halálozási kockázattal járt volna.

Az orvosok arra jutottak, hogy részleges szívátültetés után jóval kisebb gyógyszeradagra lenne szükség, ami nem befolyásolja a kisfiú életét. Találtak egy másik babát, aki teljes szívátültetésre szorult, de a saját szívének szívbillentyűi és artériái jól működtek, így ezeket át tudták ültetni Owennek. Ilyen eljárást azonban még soha senki nem végzett azelőtt.

A kisfiú édesanyja, Tayler Monroe felidézte, hogy a műtét előtt megkérdezte az orvosokat, csináltak-e már ilyet:

Azt felelték, hogy öt kismalacon.


A műtét nyolc órán át tartott, és 28 nappal később hazaengedték Owent, aki azóta is szépen fejlődik. Az orvosok bizakodnak, hogy a jövőben nem lesz szüksége újabb műtétre: a beültetett szívbillentyűk és artériák is növekednek.

Azóta 12 másik gyereken hajtottak végre hasonló beavatkozást. „Dominó-szívátültetésnek” nevezték el azt a gyakorlatot, amikor egy teljes szívátültetésen áteső páciens saját szívének működő részeit egy másik betegnek ültetik be.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#egészség#szívátültetés#műtét#orvosi bravúr

Címlapról ajánljuk