Tudomány-Tech

Az amerikai férfiak fele úgy gondolja, hogy képes lenne letenni egy utasszállító repülőgépet

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 13:51

Hozzáértők szerint azonban erre szinte semmi esélye nincs annak sem, aki számítógépes játékokon edződött.

Egy januárban megjelent felmérés szerint az amerikaiak harmada gondolja úgy, hogy képes lenne a légiirányítás segítségével biztonságosan leszállni egy utasszállító repülőgéppel, ha a pilóták elveszítenék az eszméletüket. A férfi válaszadók csaknem fele biztos ebben.

Az ausztrál Griffith Egyetem kutatói a The Conversation tudománynépszerűsítő portálon fejtették ki, hogy valóban képes lehet-e valaki bármilyen előképzettség nélkül a sima földet érésre. Rögtön a cikk elején emlékeztetnek arra, hogy bár lehetett hallani ilyen esetekről, de ezek szinte mindig egyszerű kisrepülőgépekkel fordulnak elő, egy jóval nagyobb és nehezebb utasszállító gépet teljesen máshogyan kell irányítani.

Egy nagy utasszállító gép pilótája a munkája 90 százalékát robotpilóta-rendszerek felügyeletével tölti, a maradék tíz százalék a reptéri gurulással, fel- és leszállással, problémák megoldásával telik. A legnehezebb feladat a fel- és leszállás, ami túl gyorsan történik és túl nagy összpontosítást követel meg ahhoz, hogy egy képzetlen személy el tudná végezni. Olyan képességeket igényel, ami csak kiterjedt képzéssel szerezhető meg, szükséges hozzá a különböző műszereken megjelenő adatok értelmezése, valamint a kezek és lábak mozgásának megfelelő koordinálása.

Ahhoz, hogy valaki utasszállító gépet vezethessen, hosszú utat kell megtennie, amíg egyáltalán beteheti a lábát a pilótafülkébe. A cikk szerzői kifejtik, hogy sokéves tapasztalatot kell szerezniük a pilótáknak, és aki az alapokkal sincs tisztában, annak szinte semmi esélye a biztonságos leszállásra, még a légiirányítás segítségével sem.

Megjegyzik azt is, hogy a nagy teljesítményű számítógépek, virtuális valóság-eszközök és az olyan repülésszimulációs játékok, mint a Microsoft’s Flight Simulator vagy az X-Plane, „demokratizálták” a repülésoktatást, néhány ezer dollárból már bárki összerakhat egy olyan „szimulátort”, amelyben megtalálhatók egy repülőgép legalapvetőbb kezelőszervei.

Aki úgy gondolja, hogy fel tudná venni a versenyt egy hivatásos pilótával, az próbáljon ki egy repülőszimulátort – javasolják a szerzők, hozzátéve: szinte biztos, hogy ezután sem fog tudni leszállni egy utasszállító repülőgéppel, de legalább jobban tisztelni fogja a pilóták képességeit.

Néhány évtizede még elképzelhetetlen volt, hogy nők vezessenek utasszállító repülőgépet, mára azonban a női pilóták már minden sztereotípiát lebontottak – derült ki a Fókusz riportjából:


Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#repülőgép#landolás#leszállás#pilóta

Címlapról ajánljuk