Tudomány-Tech

Veszélyes, adathalász appokra bukkantak a Google Play Áruházban, ne dőljön be a csalóknak!

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 13:41

A rosszindulatú, adathalász applikációk ellophatják a telefonján lévő fotókat és videókat, de valamint hozzáférhetnek a névjegyzékhez, a helymeghatározási adatokhoz és a szöveges üzenetekhez is.

Több mint egy tucat rosszindulatú hitelalkalmazásra bukkantak a Google Play Áruházban, melyeket idén összesen több mint 12 millió alkalommal töltöttek le – írja a 24.hu.

A SpyLoan nevű androidos appok célja, hogy megszerezzék eszközéről a személyes adatokat, mint például a készülékinformációkat, a fiókja adatait, a hívásnaplókat, a telepített alkalmazások listáját, a naptáreseményeket vagy a helyi Wi-Fi hálózat adatait. Sőt,

a telefonján lévő fotókat és a videókat is ellophatják, valamint hozzáférhetnek a névjegyzékhez, a helymeghatározási adatokhoz és a szöveges üzenetekhez is.

Az adathalász applikációk látszólag törvényes személyi kölcsönökkel akarják átverni a gyanútlan felhasználókat, holott valójában magas kamatozású hiteleket kínálnak. Így megzsarolhatják azokat, akik igénybe vették a szolgáltatást a telefonjukon lévő adatok kiadásával, akár visszafizették a kölcsönt, akár nem. Arra is rávehetik őket, hogy az eredeti összeg sokszorosát fizessék vissza.

Az ESET kiberbiztonsági cég összesen 18 SpyLoan alkalmazást fedezett fel a Google alkalmazásboltjában. Az óriásvállalat ezek közül 17-et már eltávolított, míg az egyiket már megtisztították a SpyLoan fenyegetéstől. A lap szerint a legjobb védekezés, ha a felhasználók csak a megbízható, bevált pénzintézetekben bíznak, valamint új alkalmazás telepítésekor érdemes átvizsgálni, hogy milyen engedélyeket kér az adott app.

Nyitókép: Harun Azalp / Anadolu Agency via Getty Images

#Tudomány-Tech#google#alkalmazás#play store#veszélyes#applikáció#adathalászat#személyi kölcsön

Címlapról ajánljuk