Tudomány-Tech

Nagy árat fizethetnek a férfi űrhajósok, merevedési zavarokat okoz az űrutazás

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 17:52

Patkányokon tesztelték le, hogy a kozmikus sugárzás és a súlytalanság milyen hatással van a szövetekre odalent.

Mintha a honvágy, az izomsorvadás, csontok elvékonyodása, a megnövekedett rákkockázat és az űr végtelen vákuumában bekövetkező halál kilátása nem lenne elég, a tudósok szerint a mélyűrből visszatérő férfi űrhajósok hajlamosak lehetnek merevedési zavarokra – írja a Guardian.

A NASA által finanszírozott kutatás a kozmikus sugárzás és a súlytalanság hatását vizsgálta a férfiak szexuális egészségére. Megállapították, a galaktikus kozmikus sugárzás és kisebb mértékben a mikrogravitáció károsíthatja a merevedési szövetek működését, és ennek hatása akár évtizedekig is eltarthat.

A kutatáshoz végzett kísérleteknél patkányokat használtak, több tucat patkányt függesztettek fel 30 fokos szögben hámba, és tettek ki szimulált galaktikus kozmikus sugárzásnak a NASA New York-i Űrsugárzási Laboratóriumában.

Egy évvel később vizsgálták meg a patkányok szöveteit és abból derült ki, hogy a galaktikus kozmikus sugárzásnak való alacsony kitettség is fokozta az állatok oxidatív stresszét.

Ez rontotta a merevedési szöveteket vérrel ellátó artéria működését. A súlytalanság szintén hatással volt, de nem ilyen markánsan.

Az amerikai kutatók szerdán arra szólítottak fel, hogy a jövőbeni mélyűri küldetésekről való visszatérésükkor szorosan figyelemmel kell kísérni az űrhajósok szexuális egészségét, ugyanakkor megjegyezték, hogy bizonyos antioxidánsok segíthetnek ellensúlyozni a káros hatásokat.

A Földet a bolygó mágneses mezeje és a légköre nagymértékben védi a kozmikus sugárzástól, de a Holdon és a Marson, valamint a köztes űrben nincs hatékony gát. Az ISS fedélzetén a személyzetet árnyékolás és a Föld mágneses mezeje védi, de egy hét alatt mégis annyi sugárzás éri őket, mint a Földön egy év alatt. Mindezt figyelembe kell venniük, a közelgő Hold-utazás előtt és a majdani Mars-küldetésnél is.

Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

#Tudomány-Tech#merevedési zavar#űrutazás#kozmikus sugárzás#nasa#kutatás#kísérlet#ISS

Címlapról ajánljuk