Tudomány-Tech

Ország-világ előtt árulta el Donald Tusk, hogy mi telefonja kódja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 14. 13:01

A lengyel parlament ülésén a kamera szeme láttára oldotta fel okostelefonja képernyőjét a leendő lengyel kormányfő.

Nem túl szerencsés a mai, hekkerekkel, kémszoftverekkel, lehallgatási botrányokkal teli kiberháborús világban olyan könnyelmű viselkedést tanúsítani, mint Donald Tusk, leendő lengyel kormányfő.

A Polgári Platform (PO) elnökéről november 13-án kezdett a Twitteren terjedni egy felvétel, ami a hétfői parlamenti közvetítésből ragad ki egy pár másodperces részletet.

A rövidke videón az látszik, hogy Tusk – akit várhatóan hamarosan kormányalakítással bíznak meg – a 10. ciklusát kezdő szejm hétfői nyitó ülésén feloldotta okostelefonja képernyőzárját. A tévés közvetítés kamerája tökéletesen rálátott eközben Tusk telefonjára, így ország-világ láthatta, hogy mi Tusk feloldókódja, írja a gazeta.pl.

A Donald Tuskot kínos helyzetbe hozó pillanat nemcsak azért kellemetlen, mert kiderült, hogy mi a kód, hanem azért is, mert kiderült, hogy milyen gyenge kódot használt a vezető lengyel politikus. A felvételen ugyanis jól látszik, hogy a kód nem más, mint 555555, ami minden IT-biztonsági szakértő rémálma.


Tusk feltehetően gyorsan megváltoztatta telefonja kódját az eset után, de részéről alapvetően a kiberbiztonsági hozzáállás megváltoztatására is szükség lesz. A rosszindulatú hekkereknek ugyanis könnyű célpontja egy olyan politikus, aki ennyire gyenge jelszavakat és kódokat használ informatikai eszközein.

Tusknak ráadásul nem ez első hasonló bakija: november elején egy pizzériában járt és az erről készült, Facebookra feltöltött videón jól kivehetők voltak bankkártyájának adatai.

#Tudomány-Tech#infotech#kiberbiztonság#donald tusk#okostelefon#kód

Címlapról ajánljuk