Tudomány-Tech

Súlyprobléma miatt kellett az utasoknak a helyükön maradniuk a KLM budapesti járatán

rtl.hurtl.hu

2023. november 12. 10:39

A KLM nevű holland légitársaság szerint biztonsági kockázatot jelent, ha alacsony kihasználtságnál az utasok tömegesen ülnek át máshova, mert az megváltoztatja a gép súlyelosztását.

 

A KLM nevű holland légitársaság személyzete nemrégiben az Amszterdam és Budapest közötti járatán arra kérte az utasokat, hogy tömeg- és egyensúlyproblémák miatt maradjanak a kijelölt helyükön – írja az amerikai Forbes.

A lap újságírója példátlannak nevezte az esetet. Gerrie Brand, a légitársaság szóvivője szerint ugyanakkor nem valamiféle új irányelvről van szó: nagyon ritka esetekben előfordul, hogy a kapitánynak mérlegelnie kell az említett szempontokat a felszállásnál.

Alacsony kihasználtság mellett az utasok általában helyet akarnak cserélni, de ez megváltoztathatja a súlyeloszlást a felszálláshoz. Ilyenkor megkérjük az embereket, hogy maradjanak a helyükön 

– fogalmazott. 

Hozzátette: ebből a szempontból egyébként nem okozna problémát, ha egy szem utas döntene úgy, hogy máshova ül a kézipoggyászával, csak ebben az esetben másoknak is meg kellene engedniük ugyanezt. Sőt mint mondta, 

biztonsági kockázatot jelentene, ha egy gépen az utasok tömegesen ülnének át mondjuk az ablak mellé, vagy egyik oldalról a másikra.

Az AIRportal.hu szerint a KLM a téli menetrendben napi négy, azaz hetente összesen 28 járatot üzemeltet Amszterdam és Budapest között a téli menetrendi időszakban. Nemrégiben a Hollandia felett áthaladó, száz kilométer per órásnál is erősebb széllökésekkel érkező Ciarán viharciklon miatt több járatukat is törölni kellett.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#amszterdam#budapest#repülőgép#repülőjárat#egyensúly#súlyprobléma

Címlapról ajánljuk