Meghalt Frank Borman, űrhajós legenda95 éves volt.
Tudomány-Tech

Meghalt Frank Borman, űrhajós legenda, az Apollo-8 parancsnoka

rtl.hurtl.hu

2023. november 10. 9:40

95 éves volt.

Elhunyt 95 éves korában Frank Borman amerikai űrhajós, a Holdat elsőként legénységgel megkerülő Apollo-8 űrmisszió parancsnoka – jelentette be csütörtökön az amerikai űrhivatal (NASA).  A NASA közlése szerint Borman a montanai Billingsben halt meg kedden.

A NASA legjobbjainak egyikére emlékezünk ma. Frank Borman űrhajós igazi amerikai hős volt

– méltatta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Borman, az Apollo-8 parancsnoka legénységével 1968-ban elsőként kerülte meg a Holdat, előkészítve az amerikai űrhajósok pár hónappal későbbi első holdraszállását. Borman Indianában született, és a repülés iránti szenvedélyes rajongása az amerikai légierőhöz, később a NASÁ-hoz vezette. 1950-től vadászpilótaként repült, majd a West Point Katonai Akadémián a termodinamika professzora lett.

1967-ben tagja volt a vizsgálóbizottságnak, amely az Apollo-űrhajón keletkezett, három űrhajós halálával járó tűz okait vizsgálta. Később kinevezték az Apollo-program irányítójává, és ő vezette azt a csapatot, amely újratervezte az Apollo-űrhajót. Miután 1970-ben nyugdíjba vonult a légierőtől, tanácsadó lett az Eastern Airlinesnál, majd különböző vezető pozíciókat töltött be. Emellett különleges elnöki nagykövetként kísérte el az amerikai elnököt távol-keleti és európai útjaira.

Borman számos kitüntetésben részesült, 1990-ben beiktatták a repülés nemzetközi hírességeinek csarnokába, 1993-ban pedig az amerikai űrhajós hírességek csarnokába. Nős volt, két fia és négy unokája született.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#frank borman#űrhajós#apollo 8#meghalt#gyász

Címlapról ajánljuk