Tudomány-Tech

Kiemelték a II. világháborúban a Balatonba zuhant magyar vadászgép újabb darabját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 26. 14:54

A gép hadtörténeti jelentősége, hogy a jelenlegi ismeretek szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező, fellelt Messerschmitt vadászgép.

Csütörtökön újabb darabokat emeltek ki a második világháborúban a Balatonba zuhant magyar felségjelzésű Messerschmitt Me-109 típusú vadászrepülőgép maradványaiból, jelentette az MTI. A gép motorját és légcsavarját már korábban sikerült a felszínre hozni, ezúttal a törzs egy darabja került elő a búvárok és darusok összehangolt munkájának köszönhetően.

A Messerschmitt Me-109 típusú vadászrepülőgépet Beregszászi Sándor szakaszvezető vezette, a gép pilótája 1944. július 2-án halt hősi halált az amerikaiakkal vívott harcban. Beregszászi Sándor gépe Balatonakarattya közelében zuhant a Balatonba.

A gép hadtörténeti jelentősége abban áll, hogy jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező Messerschmitt vadászgép világszerte. Magyarország 1941 júniusában kapta meg a jogot a németektől a legmodernebb haditechnika gyártására, így vált lehetővé ennek a vadászgépnek az elkészítése is.

Magó Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója elmondta, hogy az első merüléseket a géproncshoz 2020-ban végezték, az első felszínre került roncselemeket 2021-ben mutatták be. A feltárás idén folytatódott.


A roncsot mintegy öt méter mélyen találták meg, több eleme elkorrodált, az iszappal fedett elemei maradtak jobb állapotban. A felhozott maradványok alapján valószínű, hogy a repülőgép roncsai restaurálásra nem alkalmasak. 

Csütörtökön a motor testének a szárnyhoz csatlakozó darabját emelték ki. A szakemberek tovább folytatják a terület átvizsgálását további elemek felkutatásának reményében.

Az RTL Híradó videója a roncs kiemelésről:

#Tudomány-Tech#történelem#haditechnika#tudomány#ii. világháború#messerschmitt#vadászgép

Címlapról ajánljuk