Tudomány-Tech

Megtalálták a 130 éve rejtélyesen eltűnt hajót, invazív faj borította be

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 14:42

Az Africa a Severn nevű hajót vontatta, amikor 1895 októberében egy hóviharban eltűnt. Véletlenül találták meg, nem kis meglepetést okozva a szakembereknek. 

Megtalálták az Africa nevű hajó roncsait, a felfedezés után még a szakértők is a válaszokat keresik a Daily Star cikke szerint. Az Africa a Severn nevű hajót vontatta az amerikai-kanadai határnál lévő Huron-tavon 1895 októberében, amikor egy hóviharban eltűnt. Mivel a vontatókötél elszakadt, a Severn zátonyra futott a kanadai Bruce-félszigeten, ahol a legénységet kimentették, az Africa azonban sosem került elő. Egészen mostanáig. 

Yvonne Drebert és Zach Melnick dokumentumfilmet forgattak a térségben a kagylókról, így készülhettek felvételek a Huron-tó hullámsírjában fekvő roncsról. A szakemberek meglepődve tapasztalták, hogy hogy a hajót egy invazív kagylófaj borítja, amely nem honos a környéken.

Melnick azt mondta: „A tengeri halak felmérését végző tudósok tudósok egy anomáliát észleltek a szonárjelzésükön – lényegében egy szokatlan dudort az egyébként sík tómederben. Őszintén szólva arra számítottunk, hogy egy halom sziklát találunk.”

Nem ez történt: csak néhány perce voltak lent, amikor egy hatalmas szerkezetet láttak kiemelkedni a mélyből. Egy hajóroncs volt az.

Nem tudtuk elhinni. A fedélzeten mindenki padlót fogott, nem egy káromkodás hangzott el! A hajó érintetlen állapotban van, egyenesen a tó fenekén ül, mintha csak egyenesen a felszínről zuhant volna le, és a fenéken pihenne

– magyarázta. 


Az Africát egy víz alatti, távirányítású jármű segítségével találták meg több mint 85 méteres mélységben. Mivel a hajót mostanra elborították az invazív quagga kagylók – amelyek 30 évvel ezelőtt érkeztek a Nagy-tavakba –, az azonosítás nem volt könnyű feladat, a hajó mérete és a környékén talált szénkupacok azonban nyomra vezették a szakembereket. Az Africa és a Severn szenet szállítottak a végzetes napon. A hóvihar a hullámok közé sodorhatta a hajót, amely a vízbetörések miatt süllyedhetett el.

Az All Too Clear című dokumentumfilmben Melnick és Drebert azt vizsgálja, hogy az invazív kagylók hogyan alakítják át a Nagy-tavak ökoszisztémáját olyan mértékben, amilyenre a gleccserek visszahúzódása óta nem volt példa. 


A roncskutató búvárok a tenger fenekén évtizedek óta várakozó elsüllyedt hajók fedélzetén, folyosóin bolyonganak és az időről időre elkerülő leleteknek köszönhetően felidézhetik a tengerészek életét. Egy magyar búvárcsoport pár hete egy sértetlen, több mint 130 éves csatahajó roncsát filmezte le, a felvételeket kizárólag a Fókusznak adták át. A Ferenc József cirkáló több mint 100 éve fekszik az oldalán, 40 méter mélységben:


Nyitókép: Inspired Planet / All to Clear / X

 

#Tudomány-Tech#hajó#elsüllyedt hajó

Címlapról ajánljuk