Tudomány-Tech

Jobban félnek az állatok az embertől, mint az oroszlánoktól

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 15:40

Egy dél-afrikai kutatás szerint a vadon élő emlősök előbb megijednek, ha emberi beszédet hallanak, mint amikor rájuk morog egy oroszlán.

Az emberi beszédtől sokkal jobban félnek a vadon élő emlősök, mint az oroszlánok hangjától – derül ki egy dél-afrikai tanulmányból, amely eredményeiről a BBC számolt be.

A tudósok a Kruger Nemzeti Parkban végeztek egy kísérletet, amely során hangszórókon keresztül hétköznapi emberi beszédet játszottak le különféle emlősöknek. Az állatok mintegy 95 százaléka rendkívül megijedt, sőt el is menekült a hangok elől. Mindez annak fényében érdekes, hogy a

az állatokban jóval kevesebb riadalmat keltett, amikor oroszlánmorgást játszottak le nekik, mint amikor emberi hangokat hallottak.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az állatok – köztük antilopok, elefántok, zsiráfok, leopárdok és varacskos disznók – megtanulták, hogy rendkívül kockázatos emberek közelébe menni, ami a vadászatra és a fegyverviselésre vezethető vissza. A tudósok állítják, az eredmények túlmutatnak a helyi kereteken, és globálisan érzékelhető, hogy 

a vadon élő állatok jobban félnek az embertől, mint bármely más ragadozótól.

A szerzők megjegyzik: mindez igencsak megkeseríti azon települések életét, amelyek a vadvilági turizmusban utaznak, hiszen az emberek akaratuk ellenére elriasztják az állatokat szafari közben. De jó oldala is van, hiszen segíthet megfékezni az illegális orrvadászatot, ha megfelelően használják ki, hogy ennyire érzékenyek az állatok az emberi hangokra.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#dél-afrika#kutatás#tanulmány#vadon élő állatok#oroszlán#ember#hang

Címlapról ajánljuk