Tudomány-Tech

„Magyar nő a világ tetején” – Orbán Viktor is gratulált Karikó Katalinnak a Nobel-díj miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 2. 13:13

Az ellenzéki pártok vezetői és Novák Katalin köztársasági elnök is reagált már.

„Gratulálok az első Nobel-díjas magyar nőnek! Büszkék vagyunk!” – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő egy közös képet is megosztott, amelyre azt írta: Magyar nő a világ tetején. 

„Magyar nő a világ tetején” – Orbán Viktor is gratulált Karikó Katalinnak a Nobel-díj miatt

Novák Katalin köztársasági elnök is azt emelte ki, hogy Karikó Katalin az első nő, aki magyarként Nobel-díjat kap. Hozzátette: „Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életet menthették meg. Köszönjük, Katalin!” 

„Magyar nő a világ tetején” – Orbán Viktor is gratulált Karikó Katalinnak a Nobel-díj miatt

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke arra is emlékeztetett, hogy a magyar tudós külföldön volt kénytelen kutatásait folytatni. 

„Most ne tépelődjünk egy darabig, hogy Karikó Katalinnak is el kellett menni, hogy elérje a Nobel-díjat érdemlő teljesítményt. Most nem ez a fontos. Karikó Katalin önmagában fontos. És nincs de. A legnagyszerűbb tudományos elismerést kapta egy ember, akinek a neve melle odaírják, hogy magyar. Nem akármilyen magyar. Zseni” – írta Gyurcsány Ferenc.

A momentumos Cseh Katalin is gratulált, Facebook-oldalán azt írta, hogy Karikó Katalinnál többet aligha tett bárki azért, hogy az emberek újra visszakaphassák a szabadságukat.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a fantasztikus magyar teljesítményt a legmagasabb fokozatú tudományos díjjal ismeri el a világ. És külön öröm, hogy Karikó Katalin csodálatos példája annak is, hogy egy egész világra hatást gyakorló tudományos felfedezés nem nemtől függ” – jegyezte meg.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Tudomány-Tech#karikó katalin#orbán viktor#nobel-díj#gyurcsány ferenc#novák katalin

Címlapról ajánljuk