Tudomány-Tech

Megszüntette a Twitter annak lehetőségét, hogy a felhasználók jelenthessék a félrevezető posztokat

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 27. 7:52

Ausztráliában komoly aggályok merültek fel a döntés miatt, de épp a napokban az EU is bírálta a platformot a dezinformáció terjesztése miatt.

Az Elon Musk által X-re átnevezett Twitter megszüntette annak lehetőségét, hogy a felhasználók jelenthessék, ha egy bejegyzés félrevezető információkat tartalmaz – írja a Guardian.

Épp egy nappal korábban beszélt arról brüsszeli sajtótájékoztatóján Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, hogy a Twitteren terjed legnagyobb mértékben a dezinformáció, és az Európai Bizottság elemzése szerint a platform messze elmarad a dezinformációellenes uniós normáktól.

A félrevezető posztok jelentésére az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Dél-Koreában, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken és Spanyolországban volt lehetőség, a jelentett bejegyzések valóságtartalmát a Twitter munkatársai felülvizsgálták. A platform korábbi vezetése hangsúlyozta, hogy az eszköznek különös jelentősége van a választások idején.

Ausztráliában néhány hét múlva az őslakosok parlamenti képviseletéről tartanak népszavazást. A Reset Australia nevű szervezet – amely a nagy techcégek demokráciára gyakorolt hatását kritizálja – nyílt levélben fordult a Twitterhez, jelezve, hogy katasztrofális következményekkel jár, ha a felhasználók nem jelezhetik a választók félrevezetésére irányuló tartalmakat.

A Guardian szerint az Ausztrál Választási Bizottságot is aggasztja, hogy a Twitter nem távolítja el azokat a bejegyzéseket, amelyek erőszakra uszítanak munkatársaikkal szemben, és hamis információkat terjesztenek a választási folyamatról.

Nyitókép: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

#Tudomány-Tech#twitter#elon musk#dezinformáció#ausztrália

Címlapról ajánljuk