Tudomány-Tech

Ezeket a programokat ne töltse le, mert akkor keresztet vethet a Facebook-jelszavára

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 11:25

Rengeteg ilyen program leselkedik ránk, ami képes lehet hatalmas galibát okozni.

Egy új tanulmány szerin, amit a Ghacks szemlézett, a Chrome Webáruházban található bővítmények nem kevesebb, mint 12,5 százalékának van olyan engedélye, amely révén érzékeny adatokat, akár jelszavakat is ki tudnak nyerni azokból a honlapokból, amiket a felhasználó meglátogatott. Ilyen hpnlap Facebook és a Gmail is, tehát ezek a bővítmények potencionálisan az itt tárolt adatainkhoz is hozzá tudnak férni.

Ezek a bővítmények, ha rosszindulatúak, egyetlen engedéllyel, lekérdezéssel hozzáférhetnek az adatokhoz, de arra is képesek lehetnek, hogy a süti, vagyis cookie-k alapján szerezzék meg mondjuk a jelszavainkat.

A felhasználók azt tehetik, hogy csak olyan bővítményt telepítenek a Chrome böngészőre, amely megbízható fejlesztőtől származik. Ha letöltünk egy bővítényt, érdemes megnézni, hogy pontosan milyen adatokhoz adunk hozzáférést. Ezek a bővítmények minden adathasználat előtt rákérdeznek, hogy adunk-e hozzáférést. Ha valami gyanúsat tapasztalunk, akkor érdemes belegondolnunk, hogy az adott programnak biztosan szüksége van-e mondjuk a jelszavunk. Ezek egyértelmű esetek többnyire, egész könnyen ki lehet őket szűrni, de vannak olyan esetek is, amikor ez nem megy olyan könnyen.

Ha valami gondot tapasztalunk és esetleg a Facebook is azt jelzi, hogy idegen kézbe kerülhetett a jelszavunk, akkor érdemes azt megváltoztatni vagy jelezni az oldal felé, hogy nem mi próbáltunk belépni a fiókunkba.

Nyitókép: Dan Kitwood/Getty Images

#Tudomány-Tech#facebook#jelszó#lopás#bővítmény#letöltés

Címlapról ajánljuk